Bayi Rohingya tak terlepas daripada disembelih rejim Myanmar!

Bayi Rohingya tak terlepas daripada disembelih rejim Myanmar!

‘Tidak memilih bulu’, sesiapa sahaja etnik Islam Rohingya, pasti menjadi mangsa sasaran tentera Mnyanmar. Tidak kiralah bayi, kanak-kanak, wanita mahupun etnik Rohingya yang tidak bersenjata, mereka bila-bila masa sahaja akan menjadi mangsa bunuh rejim yang tidak berperikemanusiaan itu. Terkini dalam serangan di wilayah bergolak Rakhine sejak Jumaat lalu, dilaporkan hampir 100 orang terbunuh selepas regim itu melepaskan tembakan.

 

Bagaimapun Muslim Rohingya memberitahu, angka kematian mungkin jauh lebih tinggi, dengan anggaran sekurang-kurangnya 800 minoriti Islam, termasuk berpuluh-puluh wanita dan kanak-kanak telah terbunuh. Seorang penduduk Maungdaw, Aziz Khan berkata, tentera menyerbu kampungnya pada awal Jumaat, menembak secara melulu di sekitar kawasan rumah dan tempat letak kereta. “Saya kira pasukan pemerintah dan polis membunuh sekurang-kurangnya 11 orang di kampung saya. Ketika mereka sampai, mereka tembak apa sahaja benda yang bergerak. “Wanita dan kanak-kanak juga ada di kalangan orang mati, bahkan seorang bayi turut mati ditembak rejim Myanmar” katanya. Sementara itu, seorang aktivis Rohingya dan blogger yang berpangkalan di Eropah, Ro Nay San Lwin berkata, anggaran 5,000 hingga 10,000 orang menjadi mangsa serangan baru-baru ini.

Menggunakan rangkaian aktivis di lapangan untuk mendokumentasikan konflik itu, San Lwin memberitahu, masjid dan madrasah (institusi agama) telah dibakar, bahkan ribuan umat Islam turut terkandas tanpa makanan dan tempat tinggal. “Bapa saudara saya sendiri terpaksa melarikan diri dari kerajaan dan tentera. Tidak ada bantuan daripada kerajaan, malah rumah mereka telah dimusnahkan dan barang mereka juga dirompak. “Tanpa makanan dan perlindungan, mereka seperti bersedia, bila-bila sahaja akan dibunuh,” katanya.

Sumber: menara.my

P/s Paklong: sementara tu harini di Malaysia kita sedang seronok tengok perarakan merdeka 🙁

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *