MINTAK DIJAUHKAN! Jangan sesekali jolok ular ini dengan kayu jika tidak mahu terjadi seperti dalam video ini!

MINTAK DIJAUHKAN! Jangan sesekali jolok ular ini dengan kayu jika tidak mahu terjadi seperti dalam video ini!

Amaran !! Jangan sesekali jolok ular ini dengan kayu jika tidak mahu terjadi seperti dalam video ini!

Ular sawa batik atau nama saintifiknya, Python Reticulatus sepanjang enam meter sudah cukup untuk membolehkan reptilia ini menelan manusia dewasa. Pengkaji haiwan, Zainuddin Ahmad, 53, berkata, orang ramai perlu berhati-hati kerana ular itu terlalu berbahaya dan boleh menyerang manusia pada bila-bila masa. Katanya, walaupun tidak mempunyai bisa, kemampuan mengesan haba mangsa berdarah panas walaupun pada waktu malam menyebabkan manusia sentiasa berisiko ditelan ular berkenaan.
“Kita sering kali mendengar berita mengenai ular memakan haiwan ternakan seperti kambing, ayam, itik dan anak lembu di daerah ini. Namun harus diingat bahawa ular sama juga mampu menelan manusia. “Ular sawa yang boleh mencapai 10 meter panjang dan merupakan ular terpanjang di dunia ini boleh makan dua kali setahun sahaja, namun ia bergantung kepada saiz mangsa yang dimakannya,” katanya. Merujuk kepada berita ular sawa menelan tiga kambing penternak seliaan Lembaga Tembakau Negara di Jeram Pasu dua tahun lalu katanya, diet itu sudah cukup untuk ular itu bertahan dari makan setengah tahun.

Menurutnya, kelebihan ular sawa batik cukup menakutkan seperti otot yang terlalu kuat dan memiliki 300 gigi daripada enam baris yang melengkung ke dalam serta ligamen istimewa yang menyambungkan rahang atas dan bawah yang membolehkannya menelan mangsa tiga kali ganda saiz kepalanya. “Ular ini boleh mengesan getaran mangsa pada tanah melalui tulang yang menyebabkan kita berada dalam keadaan bahaya tanpa disedari,” katanya sambil me-minta orang ramai menghubungi pasukan penyelamat sekiranya diancam reptilia berbahaya itu. – Ular sawa batik atau nama saintifiknya, Python Reticulatus sepanjang enam meter sudah cukup untuk membolehkan reptilia ini menelan manusia dewasa.

Pengkaji haiwan, Zainuddin Ahmad, 53, berkata, orang ramai perlu berhati-hati kerana ular itu terlalu berbahaya dan boleh menyerang manusia pada bila-bila masa. Katanya, walaupun tidak mempunyai bisa, kemampuan mengesan haba mangsa berdarah panas walaupun pada waktu malam menyebabkan manusia sentiasa berisiko ditelan ular berkenaan. “Kita sering kali mendengar berita mengenai ular memakan haiwan ternakan seperti kambing, ayam, itik dan anak lembu di daerah ini. Namun harus diingat bahawa ular sama juga mampu menelan manusia.

“Ular sawa yang boleh mencapai 10 meter panjang dan merupakan ular terpanjang di dunia ini boleh makan dua kali setahun sahaja, namun ia bergantung kepada saiz mangsa yang dimakannya,” katanya. Merujuk kepada berita ular sawa menelan tiga kambing penternak seliaan Lembaga Tembakau Negara di Jeram Pasu dua tahun lalu katanya, diet itu sudah cukup untuk ular itu bertahan dari makan setengah tahun. Menurutnya, kelebihan ular sawa batik cukup menakutkan seperti otot yang terlalu kuat dan memiliki 300 gigi daripada enam baris yang melengkung ke dalam serta ligamen istimewa yang menyambungkan rahang atas dan bawah yang membolehkannya menelan mangsa tiga kali ganda saiz kepalanya.

“Ular ini boleh mengesan getaran mangsa pada tanah melalui tulang yang menyebabkan kita berada dalam keadaan bahaya tanpa disedari,” katanya sambil me-minta orang ramai menghubungi pasukan penyelamat sekiranya diancam reptilia berbahaya itu.”

Sumber: Sinar Harian

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *