Category: Dunia

(WAJIB BACA) MENGAPA KITA PERLU MEMBACA AL-QURAN, WALAUPUN TIDAK MEMAHAMINYA..? INILAH JAWAPANNYA.

(WAJIB BACA) MENGAPA KITA PERLU MEMBACA AL-QURAN, WALAUPUN TIDAK MEMAHAMINYA..? INILAH JAWAPANNYA.

(WAJIB baca) MENGAPA KITA PERLU MEMBACA AL-QURAN, WALAUPUN TIDAK MEMAHAMINYA..? INILAH JAWAPANNYA.

jangan tak tau..ade juga mereka yang jarang menyelitkan aktiviti baca quran dalam diari harian..dengan pelbagai alasan..alasan tak faham maksud ni pon memang #femes laa kan..oleh itu..meh kite baca sesama..moga dapat dapat menjadi pengajaran dan menjadi iktibar pada kita..=)

Ini adalah satu kisah yang sangat menarik. Semoga dengan cerita ini hati anda akan terbuka tentang membaca #Al-Quran. Kisah ini dipetik daripada kisah yang ditulis dalam Bahasa Inggeris.

Mengapa Kita Membaca #Al-Quran, sedangkan kita tidak memahami sepenuhnya apa yang di baca?.

Ada seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca #Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti Atuk dan meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.

Pada suatu hari cucunya bertanya, ‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun, dan jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca #Al-Quran?’ Sedang orang tua itu meletakkan arang batu ke dalam dapur pemanas badan, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata, ‘ Bawa guni arang batu ini ke sungai dan bawakan saya seguni air.’

Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Orang tua itu ketawa dan berkata. ‘ Awak hendaklah berjalan lebih cepat untuk yang akan datang,’ dan meminta cucunya ke sungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi. Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni, dan dia pergi untuk mengambil baldi. Orang tua itu berkata, ‘ saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air. Anda tidak cukup kuat mencubanya.’ dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

Pada katika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksi kepada Atuknya dia berlari seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai dan berlari secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan, katanya,’ tengok Atuk, tak guna!’ ‘ Jadi anda fikir ianya tidak berguna?’ Orang tua itu berkata,’ tengok guni itu.’

Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut dan buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar dan dalam.

‘Cucuku, itulah yang akan berlaku jika anda membaca #Al-Quran. Anda mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila anda membacanya, anda akan berubah dengan sedirinya, dalaman dan luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidupan kita.’~

Kenapa Umat Islam Disuruh Oleh Nabi Untuk Belajar Memanah, Berenang, Bermain Pedang Dan Berkuda?

Kenapa Umat Islam Disuruh Oleh Nabi Untuk Belajar Memanah, Berenang, Bermain Pedang Dan Berkuda?

Setiap perbuatan yg disampaikan oleh Rasulullah, pasti ada sebabnya… Disebabkan itu Rasulullah S.A.W menyuruh kita sentiasa merujuk kepada Al-Quran dan Hadis untuk mencari jawapannya… Kerana baginda lebih mengetahui tentang apa yang akan berlaku di kemudian hari…

Rasulullah S.A.W. bersabda, “Ajarilah anak-anak kalian berkuda, bermain pedang, berenang dan memanah” [Riwayat sahih Imam Bukhari dan Imam Muslim]

“Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah seluruh umat Islam berperang dengan seluruh Yahudi. Umat Islam akan membunuh mereka sehinggakan apabila mereka bersembunyi di sebalik batu dan pokok, tiba-tiba pokok-pokok dan batu-batu itu bersuara menjerit memanggil umat Islam agar datanglah kamu ke sini dan bunuhlah orang-orang Yahudi itu, kecuali pokok ‘Gharqad’, kerana ia adalah pokok Yahudi “. (Hadith Sahih riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Hancurnya bangsa Yahudi merupakan salah satu daripada tanda-tanda datangnya hari kiamat. Bermula dengan sebuah peperangan besar yang melibatkan banyak bangsa di dunia termasuk bangsa Yahudi. Sebelum berlaku peperangan ini, terdapat beberapa peristiwa lain yang membawa kepada terjadinya peperangan ini menurut kronologi hadis akhir zaman hasil kajian ilmuan Islam.

Pertempuran dahsyat ini dikenali sebagai Armageddon, di mana lokasi utama perang ini adalah di lembah Megiddo atau Mageddon, Palestin. Mungkin ada yang menganggap Perang Armageddon hanyalah sebuah filem rekaan Hollywood belaka. Kenyataannya, Hollywood yang disokong oleh Yahudi memang mahu menyembunyikan fakta tentang Armageddon ini melalui propaganda filem. Padahal di kalangan para ahli kitab mereka telah mengkaji tentang peperangan ini dan senantiasa bersiap sedia untuk menghadapinya.

Sebutan Armageddon sebenarnya tidak terdapat dalam mana-mana Hadis. Hanya disebut dalam kajian-kajian Kristian dan Ahli Kitab. Menurut bahasa Ibrani, Ar bermaksud gunung atau bukit. Mageddo pula adalah nama sebuah lembah di Palestin. Sebuah tempat yang cukup strategik dari segi peperangan. Perang ini juga dikatakan sebagai perang terakhir dengan menggunakan seluruh kekuatan pelbagai peralatan senjata moden yang canggih. Mungkin perang itu adalah Perang Dunia ketiga yang disebut-sebut sebagai Perang Nuklear.

Perang Dunia Ketiga, bom nuklear akan digunakan, dan diramal akan berlaku dalam tempoh yang singkat. Tetapi, kemusnahannya amat dahsyat. Sehingga dikatakan dunia selepas itu akan kembali menjadi seperti Zaman Pertengahan di mana bala tentera hanya akan menunggang kuda dan bersenjatakan pedang seperti perang zaman dahulu.

“Jika Perang Dunia Ketiga adalah berjuang dengan senjata nuklear, yang keempat akan berjuang dengan kayu,batu,pedang dan anak panah.”

Ini disebabkan semua teknologi tidak boleh digunakan lagi pada masa itu kerana EMP (electromagnetic pulse) senjata nuklear itu sendiri berlaku ketika Perang Dunia Ketiga. Jadi, kekuatan bala tentera ketika Perang Dunia Keempat nanti adalah seimbang dan tidak berat sebelah kerana semuanya menggunakan peralatan perang yang sama, berjuang menggunakan kayu,batu,pedang dan anak panah.

ROTHSCHILD CIPTA EMP (ELECTRONIC MAGNETIC PULSE)

EMP BOMB

Adakah anda bersedia bergelap tanpa cahaya lampu,..wang elektronik atau wang kertas yang tidak dapat dikeluarkan dari bank..tiada air kerana mesin water pump tidak berfungi…memang menyeksakan…memang perit…huru-hara manusia di buatnya…itulah antara senjata rahsia yang sangat ampuh yang di miliki oleh tentera Dajjal..EMP..(electronic magnetic pulse)..

Senjata HAARP, nuclear, senjata kimia@biology dan EMP adalah senjata baru alaf mellinium yang sangat merbahaya kepada manusia sejagat…senjata ini akan memusnahkan dan mengurangkan populasi manusia secara drastik..

Di akhir zaman nanti manusia akan berperang semula dengan hanya menggunakan besi batu dan kayu sahaja (saki baki perang)…ini adalah kerana penggunaan senjata EMP..senjata ini akan mematikan dan memusnahkan segala peralatan elektronik hingga ke wayarnya sekali…hanya 1 atau 2 butir bom EMP di lancarkan sudah untuk cukup menggelapkan sesebuah Negara jika bom tersebut di lancarkan pada aras ketinggian @ altitude yang lebih tinggi daripada struktur lapisan ionisfera bumi..

Konspirasi golongan elit atau Dajjal ini telah menjalankan banyak projek-projek rahsia yang dijalankan. Antara projeknya ialah Starwars Project, BlueBeam project, Pandora Project, Genom Project Phliphedia Project dan banyak lagi projek rahsia termasuk UFO project.

Pembinaan senjata EMP adalah dibawah kelolaan Starwars Project yang lebih dominan dan yang lainnya ada perkaitan antara satu sama lain..Bom EMP boleh dihantar samada di lancarkan dengan roket atau di bawa dengan pesawat canggih supersonik merentas angksa pada altitud yang tinggi..

B2 SPIRIT BOMBER

Bersediakah kita akan situasi ini…saya bukan ingin menakutkan anda semua…minta dijauhkan. Peperangan dunia ke-3 akan menggunakan senjata ini secara total selain nuclear, kimia dan biologi …Sebenarnya penggunaan senjata ini telah dihebahkan dalam permainan game strategi Command & Conquer General. Dalam siri Astro “Future Weapon” juga telah didedahkan akan keupayaan EMP..

http://www.youtube.com/watch?v=0odJKYTzXg8#t=54

Kini senjata ini juga turut dimajukan oleh Iran,Rusia,China dan Korea Utara..Ini bukan omongan kosong..perhatikan video ini.

http://www.youtube.com/watch?v=GHP6esViT9M

Jika direnungkan pada hadis bagaimana Dajjal dibunuh oleh Nabi Isa, bagaimana Yaakjuj dan Makjuj menembak panahnya ke langit dan mengapa nabi menyuruh kita belajar berenang, berlari, menunggang kuda, belajar guna pedang dan memanah…semuanya seolah-olah zaman masa lampau. Bermakna kita akan Back to Ancient..tidak ada satu pun yang menyentuh tentang peralatan mekanikal dan eletronik…Ini bermaksud selepas perang dunia ketiga, bumi akan bergelap dan banyak kemusnahan yang berlaku kerana perang. Kuncu Iblis telah membuat persediaan akan peristiwa ini..bagaimana dengan orang islam? Penyelamat orang islam adalah melalui zikir kepada Allah dan akidah yang kental sahaja.

Bersabda Rasulullah SAW, ” Kamu harus belajar memanah kerana memanah itu termasuk sebaik-baik permainanmu.” (Riwayat Bazzar, dan Thabarani dengan sanad yang baik)

Hadis Nabi juga ada menyebut, Yahudi Zionis akan bersembunyi di balik-balik batu dan kayu dan hanya selamat di belakang pokok Yahudi iaitu pokok Gharqad, yang banyak ditanam di Israel sekarang ini.

(10 Gambar) Dalang Sebenar Disebalik Kejatuhan P. Ramlee Yang Ramai Tak TAHU !! SEBARKAN SUPAYA KELUARGA P RAMLEE DAPAT KEADILAN!!

(10 Gambar) Dalang Sebenar Disebalik Kejatuhan P. Ramlee Yang Ramai Tak TAHU !! SEBARKAN SUPAYA KELUARGA P RAMLEE DAPAT KEADILAN!!

Siapa tak kenal dengan lagenda P. Ramlee yang sehingga kini masih lagi dikenali malah diminati oleh generasi baru. Untuk pengetahuan anda semua, sebelum meninggal dunia, P. Ramlee hidup dalam kemiskinan. Ikuti kisahnya.

P. Ramlee Berani Kerana Benar

Periuk nasi P. Ramlee ditutup oleh 2 syarikat yang dinaikkan oleh P. Ramlee:

1. Jaafar Abdullah, Eksekutif Shaw Brothers keluar surat memberhentikan khidmat P. Ramlee atas arahan RunRun Shaw dan RunMe Shaw. Ditulis, “Karya P. Ramlee tak bagus..”

2. EMI menamatkan kontrak P. Ramlee, Mrs Devan berkata “Lagu P. Ramlee dah tak laku.. orang tak beli”. EMI Malaysia juga kata kontrak P Ramlee adalah dgn EMI Singapura.

Harus diingat, P. Ramlee pulang ke Malaysia apabila Shaw Brothers yang suruh apabila pekerja Studio Jalan Ampas yang dibayar gaji amat rendah membentuk Union pekerja Melayu dan membuat banyak protes. Lee Kuan Yew arah Shaw Brothers ditutup utk sekat union itu. Apa tujuan LKY?

EMI pula seolah tidak lagi kenang jasa P. Ramlee. Seniman Agung ini telah memberikan pulangan yang sangat lumayan kepada EMI hasil dari ratusan lagu dan album P. Ramlee, Saloma dll… Kenapa perlu buang terus P. Ramlee? Ikon terbesar industri musik semasa itu? Bukankah kompilasi lagu P. Ramlee dan hasil lirik setta lagu P. Ramlee masih popular?

Itu lah dua punca dari bidang lakonan dan lagu yang telah jatuhkan karier P. Ramlee. Ianya satu bentuk pengkhianatan P. Ramlee adalah seorang pejuang seni yang berjuang memartabatkan budaya Melayu dalam filem dan lagu Melayu fu dalam nyanyian.

Tak cukup dengan itu, wartawan tempatan juga kerap memperlekeh usaha P. Ramlee pada ketika irama Pop Yeh Yeh, Blues, Rock dan Pop sedang meresap ke dalam jiwa anak bangsa. P. Ramlee terpaksa memboikot media yang sering memutarbelit kenyataan nya.

Karyawan pula ramai dengki dan merasakan mereka lebih baik. Apabila P Ramlee tubuhkan PERFIMA bersama HM Shah.. Dan turut disertai Jaafar Abdullah, Jins Shamsuddin dan Salleh Ghani.. Maka BOD putuskan bahawa P. Ramlee tak bagus sebagai pengarah filem kerana ‘tiada kelayakan akademik’.. Maka Jins Shamsuddin yang dilantik jadi Pengarah Filem kerana dia baru balik dengan sijil pengarahan filem dari London.

Maka P. Ramlee dan HM Shah keluar dari PERFIMA pada Februari 1973. Segala usaha P. Ramlee disabotaj. 3 bulan selepas itu, P. Ramlee menjadi bertambah stress apabila menerima saman mahkamah. Beliau menjadi penjamin/guarantor kepada deorang kawan untuk satu pinjaman. ‘Kawan’ ini lesap, P. Ramlee berhadapan tindakan mahkamah yang boleh menjatuh hukum bankrapsi sedang P. Ramlee tidak ada wang untuk tebus diri.

Beliau mengalami kemurungan dan kekecewaan yang amat sangat. Sedang Nasir P. Ramlee pula kawin di usia 19 dan keluar rumah. P. Ramlee kecewa dan marah kerana tidak bersetuju dengan perkahwinan itu.. Beliau menjadi tidak terurus, tak bercukur sehingga hari tragik itu.. Sedih.. Kecewa.. Stress hampir maksima.

Seminggu selepas menerima surat saman itu P. Ramlee meninggal dunia menjelang subuh 29 Mei, 1973 akibat serangan jantung. Sblm nya beliau mengadu sakit dada dan dalam kesakitan sempat berpesan kepada Sazali.. ” Jaga Mama baik-baik walau apapun yang terjadi…”

Innalillahi Wainna Illaihi Roji’un.

Faham kan kenapa saya share benda ni? Kalau dah faham sila share.

Sumber: www.blogmazeer.com

Syria Gerbang Awal Perang Malhamah al Kubra , Perang Terakhir Umat Manusia sebelum kiamat!!

Syria Gerbang Awal Perang Malhamah al Kubra , Perang Terakhir Umat Manusia sebelum kiamat!!

Syria Gerbang Awal Perang Malhamah al Kubra , Perang Terakhir Umat Manusia sebelum kiamat!!

Bukan suatu perkara yang mengejutkan bagi mereka yang dari awal mengikuti perkembangan di Syria atau bumi syam kerana di Syria adalah pintu gerbang perang akhir zaman (Almahmah kubro) atau orang-orang barat menyebutnya Armagedon.

Apakah serangan yang di lancarkan oleh tentera Assad dengan sekutunya Rusia, Iran dan China merupakan petanda peperangan besar akhir zaman? seperti yang telah dikhabarkan oleh Rasulullah saw dengan beberapa tanda, beberapa penganalisis baik sejarawan, para ulama Timur Tengah begitu paham akan phenomena ini adalah pintu gerbang menuju perang akhir zaman.

Saya cuba mengutif beberapa pendapat baik dari hadis Rasulullah, para penganalisis, Ulama Timur Tengah dan pendapat dari Zulfani

“Konflik yang berlaku di timur tengah beberapa tahun lalu telah merambah hingga negeri yang di berkahi yaitu Syam. Banyak pakar analisis telah memberi analisa masing-masing terhadap konflik Syria. Berbeza dengan Arab spiring yang berlaku di negara-negara lain seperti Tunisia, Libya dan Mesir para pakar analisis secara jelas menyimpulkan bahawa revolusi tersebut merupakan konspirasi Zionis untuk menguasai wilayah timur tengah. Hal senada sebagaimana yang di jelaskan oleh pakar ilmu akhir zaman syekh Imran Hosein “jihad yang dilakukan seperti Libya merupakan Jihad Zionis artinya jihad yang bertujuan untuk melaksanakan agenda Zionis di timur tengah. Pergantian rejim Muammar Gaddafi yang bersekutu ke Rusia dan di gantikan dengan rejim yang bersekutu dengan zionis merupakan sebuah agenda untuk memuluskan jalan penubuhan Israel Raya yang merupakan projek besar kaum Yahudi yang di kenal dengan The New Word Order “.

Sebahagian umat islam yang di Indonesia mempersoalkan apakah yang berlaku di Syria merupakan agenda Zionis untuk menguasai timur tengah? Kita tidak boleh nafikan bahawa awal konflik suriah merupakan revolusi yang di rancang oleh zionis yang bertujuan untuk penggantian rejim yang telah berkuasa selama puluhan tahun. Dan suriah tercatat sebagai sekutu dekat Rusia. Dilansir Russia Today, Jumaat (06/09/2013), usai memastikan Obama membatalkan pertemuan empat mata, Presiden Putin berkata Rusia mungkin akan datang untuk membantu Syria menyerang AS. “Mesej kami adalah, jika anda menyerang sekutu kami, maka kami mungkin akan datang,” tegas Putin.

Sehingga tidak heran jika ada sebahagian ulama yang mengharamkan jihad di suriah, seperti Syehk Imran Hosein mengatakan bahawa jihad di suriah hukumnya haram. Alasannya kerana beliau menganggap sama seperti membantu zionis dalam menjalankan agendanya sebagaimana yang berlaku di Libya. Hal ini sebagaimana di jelaskan dalam buku The Geopolitics of Superpowerkarya Colin S. Gray, seorang Alford Machinder abad ke 19 sudah memberi isyarat bahawa Asia Tengah dan Timur Tengah merupakan Kawasan Heartland atau World Island. Sehingga siapa menguasai Heartland yang mempunyai kandungan sumber daya alam dan aneka mineral, maka akan menuju Global Imperium. Matikan Timur Tengah, anda mematikan China dan Rusia, maka anda akan menguasai dunia.

Analisa yang mengatakan jihad disuriah haram merupakan kesimpulan analisa yang sangat dangkal dan sangat terburu-buru menurut para pakar dan Ulama Timur Tengah lainya.

Kalau mau jujur ​​sebenarnya konflik di Syria tidak boleh dilihat hanya dari satu sisi sahaja dan secara jelas telah nampak bahawa konflik suriah mempunyai banyak kepentingan. Di satu sisi Zionis mahukan Syria menjadi negara yang berpihak kepadanya dan menjadi sekutu di timur tengah seperti Saudi Arabia. Sedangkan Rusia mempunyai kepentingan untuk menjaga pangkalan milternya di timur tengah serta sebagai sumber rizab minyak bagi negaranya. Di lain sisi para Mujahidin juga mempunyai kepentingan terhadap konflik Syria dengan menjadikan konflik Syria tersebut sebagai awal penguatkuasaan khilafah Islamiyah di bumi Syam. Hal ini berdasarkan nubuat nabi bahawa akhir zaman kekutan umat Islam berada di Syam.

Abu Darda berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya kekuatan Muslimin pada waktu itu di Ghuthah, di samping bandar yang bernama Damsyik yang paling terbaik di negeri Syam.” (HR. Abu Daud).

Dari pendapat Zulfani, MA dan para penganalisis lain lahir sebuah kesimpulan yang mempersoalkan “bagaimana hukum kaum muslimin yang berjuang bersama-sama dengan pasukan yang bersekutu dengan barat untuk melawan Bashar Assad dengan tujuan yang sama untuk meruntuhkan rejim, kemudian mempunyai kepentingan yang berbeza, pasukan yang bersekutu dengan barat komited melaksanakan sistem demokrasi selepas rejim Bashar Asad runtuh, sedangkan para mujahidin komited menegakkan khilafah Islamiyah. Hal ini kerana banyak hadith yang menjelaskan keutamaan negeri Syam. Dan darul Islam akan tegak kembali akhir zaman di Syam.

Dari soalan ini sebenarnya dapat dijawab dengan mudah bagi Umat Islam dalam hadis-hadis yang bersumber dari Rasulullah SAW.

“Salamah bin Nufail berkata: aku datang menemui Nabi saw dan berkata: aku bosan merawat kuda perang, aku meletakkan senjataku dan perang telah ditinggalkan para pengusungnya, tak ada lagi perang. Nabi saw menjawab: Sekarang telah tiba masa berperang, akan selalu ada satu kelompok di tengah umatku yang unggul melawan musuh-musuhnya, Allah sesatkan hati-hati banyak kalangan untuk kemudian kumpulan tersebut memerangi mereka, dan Allah akan memberi rezeki dari mereka (berupa ghanimah) sehingga datang keputusan Allah (Kiamat) dan mereka akan selalu demikian adanya. Ketahuilah, pusat negara Islam adalah Syam. Kuda perang terpasang tali kekang di kepalanya (siap perang), dan itu membawa kebaikan hingga datangnya Kiamat. “(HR. Imam Ahmad)

Rasulullah saw telah meramalkan seribu empat ratus tahun yang lalu bahawa kaum muslimin akan berdamai dengan bangsa Rum. Rasulullah saw bersabda: “Kamu akan berdamai dengan kaum Rum dalam keadaan aman, kemudian kamu dan mereka akan memerangi suatu musuh. Dan kamu akan mendapatkan kemenangan serta harta rampasan perang dengan selamat. Kemudian kamu berangkat sehingga sampai ke sebuah padang rumput yang luas dan berbukit-bukit. Maka seorang laki-laki dari kaum salib mengangkat tanda salib seraya berkata, ‘Salib telah menang’. Maka marahlah seorang laki-laki dari kaum Muslimin kepadanya, lalu ia mendorongnya dan jatuh (meninggal). Pada waktu itu orang-orang Rum berkhianat, dan mereka berkumpul untuk memerangi kamu di bawah 80 bendera, dimana tiap-tiap bendera terdapat 12 ribu tentera. “(HR. Ahmad, Abu Dawud, dan Ibnu Majah)

Siapakah Rum yang di maksud dalam hadis tersebut, sejarah telah mencatatkan bahawa Peristiwa pecahnya kerajaan Romawi berawal dari pembagian wilayah menjadi Rom Barat dan Rom Timur tetapi masih merupakan kerajaan Romawi. Kerana Rom sudah tidak sanggup lagi mengatur wilayahnya yang terlalu luas. Romawi Timur berpusat di di Byzantium (Kostantinopel) yang sekarang bernama Istanbul (di wilayah negara Turki sekarang). Sedangkan Romawi Barat berpusat di Roma. Pengasas Empayar Rom timur ialah Costantyn yang Agung. Maharaja ini sudah dari awal membenci Islam. Juga diteruskan cucunya Maharaja Heraclius.

Selepas pasukan Islam kuat mereka berupaya menawan Costantinople tetapi selalu gagal. Akhirnya tahun 1453 M Muhammad al-Fatih menakluk kota benteng terkuat dan terakhir Rom itu. Akhirnya kerajaan Rom pun tamat. Sedangkan Romawi barat setelah berlaku revolusi di dataran Eropah kerajaan Rom barat tetap masih berdiri kukuh walaupun wilayah kekuasaannya hanya di wilayah Vatican. Akan tetapi semua umat Kristian khatolik di wilayah Eropah masih tetap tunduk dalam hal agama kepada pemimpin Vatican.

Berdasarkan fakta sejarah di atas ini membuktikan bahawa Rum yang di maksudkan di atas ialah kerajaan Rom barat kerana zaman sekarang hanya Rom barat yang tetap wujud. Didalam hadis yang lain Rasulullah menjelaskan siapa bangsa Rum yang berdamai dengan kaum muslimin dalam hal ini Rasulullah menyebut mereka Bani Asfar yaitu bangsa berkulit kuning atau bangsa berambut perang dan kebanyakan ulama menjelaskan bahawa mereka adalah bangsa Eropah. Sebagaimana hadis Rasulullah saw.

“Auf bin Malik al-Asyja’iy berkata: Aku menemui Nabi saw lalu aku ucapkan salam. Nabi saw: Auf? Ya, benar. Nabi saw bersabda: Masuklah. Semua atau aku sendiri? Nabi saw menjawab: Masuklah semua. Nabi saw bersabda: Wahai Auf, hitung ada enam tanda Kiamat. Pertama, kematianku. Kalimat Nabi saw ini membuatku menangis sehingga Nabi saw membujukku untuk diam. Aku lalu mengira: Nabi saw bersabda: yang pertama Penaklukan Baitul Maqdis: yang kedua Kematian yang akan meragut umatku dengan cepat seperti wabak kematian kambing. Yang ketiga Konflik dahsyat yang menimpa umatku. Yang keempat harta membumbung tinggi nilainya hingga seseorang diberi 100 dinar masih belum puas. Yang kelima. Berlaku gencatan senjata antara kalian dengan Bani Ashfar (bangsa perang), lalu mereka menyokong kalian dengan 80 destinasi. Apa maksud tujuan? Nabi saw bersabda: Maksudnya panji. Pada tiap-tiap panji terdiri daripada 12,000 askar. Benteng umat Islam saat itu di wilayah yang disebut Ghauthah, kawasan sekitar bandar Damsyik. “(HR. Imam Ahmad)

Dari analisis hadis di atas maka perdamaian dengan Rum merupakan perdamaian yang memang sudah di nubuatkan oleh Rasulullah. Dan hal ini di benarkan dalam Islam selama kaum muslimin tidak menjadikan mereka sebagai sekutunya. Kerana sifat perdamaian itu hanya sementara. Dalam nubuat hadist diatas setelah kaum muslimin berdamai dengan Rum kemudian berjaya menakluk musuh bersama iaitu Rejim Syria Bashar Asad. kemudian Rum mengkhianati mereka cuba merampas revolusi tersebut dan mengatakan merekahlah yang lebih unggul dalam peperangan dan mereka yang berhak mendapat kemenangan. Para mujahidin tidak boleh menerimanya kerana kenyataannya yang paling berperanan di lapangan adalah kaum muslimin seperti Daulah Islam Iraq dan Syam, Ahrar Syam, Jubhah al-Nusrah dan lain-lain.

Maka berdasarkan nubuat di atas selepas Bashar Assad tumbang kaum muslimin akan berperang lagi dengan bangsa Rum iaitu Eropah. Kemudian mereka bersekutu dengan lapan puluh negara untuk memerangi mujahidin, tiap-tiap negara terdiri dari 12.000 pasukan. Inilah perang yang paling dasyat yang terjadi di akhir zaman sehingga dalam hadis di jelaskan perang tersebut di kenal dengan al-malhamah al-Kubra. Rasulullah telah menjelaskan bahawa peperangan terdahsyat di akhir zaman pusat kepemimpinan kaum muslimin berada di Damsyik. Rasulullah saw bersabda: “Pusat kepimpinan kaum Muslimin pada hari peperangan yang paling besar adalah di sebuah negeri yang bernama Ghuthah, yang mana di negeri itu terdapat sebuah kota yang bernama Damsyik (Damsyik). Ia merupakan tempat tinggal yang terbaik bagi kaum Muslimin pada waktu itu. “(HR. Ahmad dan Abu Dawud)

Dari Watsilah bin al Asqaa, berkata, Aku mendengar Rasulullah berkata kepada Hudzaifah bin al Yaman dan Mu’adz bin Jabal yang sedang meminta pendapat beliau mengenai tempat tinggal. Maka, beliau mengisyaratkan ke arah Syam. Mereka berdua kembali bertanya kepada baginda. [Dan] baginda mengisyaratkan ke arah Syam. Baginda bersabda:

عليكم بالشام فإنها صفوة بلاد الله يسكنها خيرته من خلقه ..

“Tinggalah kalian di Syam. Sesungguhnya ia merupakan negeri pilihan Allah, dihuni oleh makhluk pilihan-Nya”.

Pembebasan Al-Aqsa bermula dari pembebasan Syria.

Perlu diketahui pada masa lampau bumi Syam meliputi Syria, Palestin, Jordan dan Lebanon. Syam merupakan benteng ummat Islam ketika berlakunya malhamah kubro (perang dahsyat akhir zaman)

Seorang Ustaz Imtihan Syafi’i Lc. selaku Hilal Ahmar Society Indonesia (HASI) menjelaskan bahawa peperangan yang terjadi di suriah adalah belum bagian dari Nubuwat Akhir zaman. tapi suatu ketika ia bertanya kepada salah satu syekh di suriah DR. Abdulloh Ghoni. yang juga merupakan seorang ahli hadis bahawa peperangan yang terjadi di suriah adalah sebuah muqodimah dimana awal pintu gerbang dari Nubuwat Perang akhir Zaman.

Wahai saudara-saudariku bangunlah dari tidur panjangmu, songsonglah perjuangan ini demi tegaknya Peradaban Mulia. Jangan memandang remeh persoalan huru-hara di bumi syam hari ini persiapkanlah apa yang boleh untuk dipersiapkan baik harta maupun yang lainnya, lebih khusus lagi do’a buat saudara-saudara kita seiman yang hari ini tertindas. Wallahu a’lam bissawab.

*sumber artikel-keislaman.blogspot.my

Terserempak Sepasang Suami Isteri Beli Pakaian Sekolah Dan Pampers Anak. Perbincangan mereka Buat Jiwaku SEBAK!

Terserempak Sepasang Suami Isteri Beli Pakaian Sekolah Dan Pampers Anak. Perbincangan mereka Buat Jiwaku SEBAK!

Kisah yang dikongsikan oleh Puan Intan Nornie Sheika ini dapat memberi pengajaran kepada kita semua. Bila kita fikir kita susah, INGAT! masih ada lagi yang susah lebih daripada kita. Jom baca kisah ini.

AWAL minggu lalu, melangkah ke Aeon. Ramai amat orangnya. Adam yang sedang demam, ditinggalkan rehat di rumah. Hajat saya nak membeli dua hingga tiga pakaian sekolah. Nak ‘grab’ mana yang sempat.

Angkat sehelai. RM30. Dibelek yang lain. Baju sahaja minima RM24 satu, belum dipadankan seluar. Laju kepala mencongak.

“Tak cukup bajet ni.”

Usai beli barangan dapur saya bergegas keluar mengejar masa. Hati teringatkan Adam di rumah.

PERGI KEDAI MAMPU MILIK.

Pergi ke kedai yang lebih mampu milik. Kedai yang dulu jarang-jarang ada orang, sangat penuh. Dari mula meletak kereta, hingga ke kaki lima. Ada saja keluarga kecil dengan anak-anak berdiri dan bercakap-cakap sesama sendiri.

“Murah agaknya ni. Ramai orang n,” bilang saya pada diri sendiri.

Sebelum keluar dari kereta, cebisan kertas itu diperhatikan berkali-kali. Senarai keperluan sekolah Adam, risau ada terlupa dicatat. Sempat belek helaian kertas dalam beg duit juga. Masuk ke dalam dan belek baju-baju. Lingkungan harga RM13-RM23. Alhamdulillah, mampu milik.

Lalu saya yang cerewet membelek lipatan baju satu persatu. Sampai adik sales person yang manis kerling pada tibu.

“Akak perlukan bantuan? Nak saiz yang mana?” beliau cuba membantu.

“Dik, akak nak belek jahitan dia sikit, boleh ya? Maaf dik kalau akak susahkan kerja adik.” jawab tibu sambil memberi sebuah senyuman.

Adik itu menggangguk dan kata, “Sebenarnya supervisor saya tak bagi. Tapi tak apa. Dia tak ada. Akak belek-belek dulu ya.”

DENGAR SUARA PASANGAN SUAMI ISTERI BERBINCANG.

Sedang tibu asyik membelek-belek, kedengaran perbincangan antara dua orang di lorong sebelah saya rasanya, suara wanita.

“Cukuplah dua abang. Ayang basuh hari-hari. Sempatlah Long dengan Angah sekolah pagi dengan agamanya.”

“Uish awaknya. Sempat ke? Kot bawak dek hujan tak berbaju sekolah budak-budak. Ambiklah sehelai lagi. Esok-esok abang tanya Mail kot ada nak upah kutip durian, abang pegilah. Lepas duit bebudak punya kasut pulak,” kata lelaki itu, suami wanita berkenaan.

“Tak pun baju Long tu kita pin la kalau-kalau Angah pakai gedeber beso. Takyah la abang pakai duit tu. Esok nak isi minyak lagi,” balas wanita itu.

Walaupun suara mereka sangat perlahan, tapi tibu dengar satu demi satu. Mungkin sebab kami memang bersebelahan, cuma dipisahkan oleh rak baju sahaja.

Saya capai tiga pasang uniform dan tinggalkan pasangan itu. Tak sanggup mendengar yang selebihnya. Usai membayar, air mata saya dah mula bergenang. Ya Allah di balik keluh kesah diriku yang keletihan, ramai lagi di luar yang sudah lama jerih, sudah lama pedih. Allahu.

Saya pergi ke ‘pit stop’ akhir. kedai eko RM2. Berhajat nak mendapatkan keperluan alat tulis dan stokin Adam. Pun penuh, ramai ‘yak mat’ umat manusia. Yang membeli jajan sepenuhnya bakul. Dalam hati saya ingin memberitahu, namun ditelankan sahaja niat itu. Bimbang suasana tidak sesuai.

“Di sana orang berkira setiap sen yang ada membeli keperluan sekolah. Dekat sini, seronok pula dia masukkan setiap jajan kalori kosong itu sebab murah. RM2 saja kan?” bisik pada hati.

Diambil tiga pek stokin, melintas sebentar ke bahagian barangan anak. Membelek pin dan ternampak pasangan sedang membelek bungkusan beberapa keping ‘pampers’ yang di pek semula.

“Ambil dulu 4 cukup bang. Habuan tidur malam. Siang pakai ja lampin kain,” kata wanita itu kepada lelaki sebelahnya.

Allahu sekali lagi sayup dalam hati. Hari ini Allah kirimkan dua pasangan ini untuk saya pelajari sesuatu tentang kehidupan. Di dalam rintihan kita, Allah ajarkan bahagia itu ada pada jiwa yang syukur setiap apa adanya. Ada orang, yang hari-hari bergelut untuk hidup dengan apa yang dia tak ada. Sedang kita yang hari-hari mengeluh dengan apa yang kita ada.

Kredit : Intan Nornie Sheika

Hamas palu gendang PERANG… Intifada baru bermula ESOK!

Hamas palu gendang PERANG… Intifada baru bermula ESOK!

PEMIMPIN Hamas, Ismail Haniya, menyeru intifada baru penduduk Palestin berikutan tindakan Presiden Amerika Syarikat, Donlad Trump, mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

“Hanya intifada boleh menentang dasar Zionis disokong Amerika ini,” kata ketua pergerakan bersenjata Palestin yang mentadbir Semenanjung Gaza dalam ucapannya.

Sementara itu, Israel meningkatkan jumlah anggota tenteranya di Tebing Barat yang didudukinya.

“Selepas menilai keadaan semasa, keputusan dibuat untuk menambah jumlah batalion di kawasan terbabit (Tebing Barat) selain perisikan dan pertahanan dalaman.

“Selain itu, lebih ramai tentera diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga,” kata kenyataan tentera Israel.

Tindakan Trump itu dianggap mencurah minyak ke api marak serta dibantah hampir seluruh dunia, termasuk sekutu rapatnya, Eropah serta Britain dan PBB.

Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan, yang mengecam tindakan Trump, berkata ia menyebabkan rantau itu kini menjadi amat panas.

“Tindakan ini meletakkan dunia, terutama rantau berkenaan (Asia Barat) dalam api yang marak.

“Hei Trump, apa yang anda mahu buat? Pendekatan jenis apa ini?

“Pemimpin politik tidak menegangkan keadaan, mereka berusaha mencari keamanan,” kata Erdogan di Ankara.

Sumber: Harian Metro

YA ALLAH BANTULAH SAUDARA KAMI DI PALESTINE DAN UMAT ISLAM DI SELURUH DUNIA.. YA ALLAH HANCURKANLAH YAHUDI LAKNATULLAH! AMIN…

Wahai sahabat paklong sekalian, tadah tangan masing, sama-sama kita aminkan doa ini, sama-sama kita doa supaya ALLAH hancurkan musuh-musuh ISLAM!

HARIMAU MATI DIBAHAM KUCING

HARIMAU MATI DIBAHAM KUCING

Kucing ni bawa gigit di tengkuk harimau tak berdosa ni dan bawa lari merentasi pagar!

walau tengah membunuh kucing tetap menten CUTE!

JANGAN MARAH PAKLONG… GURAU2 AJA 😀

Video:

mana mungkin kucing baham harimau… tengok biodata depa kat bawah ni….

HARIMAU

Harimau (Panthera tigris) (juga dipanggil harimau belang atau pak belang) merupakan spesies binatang terbesar di kalangan empat jenis “kucing besar” dalam genus Panthera, dan anggota famili Felidae.[4] Harimau yang berasal dari Asia timur dan selatan ini ialah sejenis haiwan pemangsa dan maging. Subspesies harimau yang lebih besar boleh mencecah panjang 3.3 meter (11 feet) dan berat 300 kilogram (660 paun).[5][6] Selain kebesaran dan kegagahannya, ciri-ciri terpenting yang dimiliki harimau ialah corak belang menegak berwarna gelap yang melapisi bulunya yang berwarna keputihan atau merah kejinggaan.

Harimau yang mempunyai ciri amat mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran baru, terdapat dari kawasan taiga Siberia, ke padang rumput terbuka, ke paya bakau tropika, antara lainnya. Harimau ialah haiwan yang biasanya gemar bersendiri dan berkelakuan kewilayahan, dan sering memerlukan kawasan habitat yang amat luas untuk menampung keperluan memburu mangsanya. Dan kerana mudah didapati di sebilangan kawasan di dunia yang paling padat kependudukan manusianya, menyebabkan sering terjadinya konflik antara harimau dan manusia. Tiga daripada sembilan subspesies harimau moden sudah diisytiharkan pupus dan enam yang selebihnya digolongkan sebagai terancam. Punca-punca utama harimau terancam ialah kemusnahan dan fragmentasi habitat, dan juga kegiatan memburu. Harimau yang pernah menduduki kawasan-kawasan seluas Mesopotamia dan Caucasus hingga Asia Selatan dan Timur, kini semakin berkurangan bilangannya. Walaupun semua spesies yang masih ada diberi perlindungan

undang-undang, namun pemburuan, kemusnahan habitat dan kemurungan pembiakbakaan dalam tetap menjadi ancaman.

Walau apapun, harimau tetap menjadi salah sejenis megafauna berkarisma yang paling terkenal di dunia. Harimau banyak memainkan peranan penting dalam mitos dan budaya rakyat, di samping masih mendapat tempat dalam bidang perfileman dan kesusasteraan moden. Lukisan harimau sering dijumpai pada bendera dan jata negara, sebagai maskot sukan, dan haiwan kebangsaan sebilangan negara Asia, termasuk Malaysia.

KUCING

Kucing dikenali sebagai kucing bela jinak ialah mamalia karnivor kecil daripada subspesis Felis silvestris catus. Ia ialah keturunan kucing liar Afrika, Felis silvestris lybica dan barangkali telah dijinakkan 3,500 tahun dahulu di zaman Mesir purba di mana ia digunakan untuk menjaga simpanan bijirin daripada tikus dan roden yang lain. Hari ini, kucing merupakan salah satu binatang belaan rumah yang paling terkenal di dunia.

Kucing yang keturunannya berdaftar secara rasmi dipanggil kucing baka, kucing baka tulen atau kucing pertunjukan. Kucing baka tulen adalah kurang daripada satu peratus daripada keseluruhan populasi kucing; kucing yang mempunyai baka campuran dirujuk sebagai bulu-panjang bela jinak dan bulu-pendek bela jinak.

Terdapat pelbagai baka kucing domestik, ada yang tidak berbulu ataupun berekor, dan mereka ada dalam pelbagai warna yang berlainan dan ada juga yang mempunyai banyak warna. Mereka ialah pemangsa yang mahir dan diketahui bahawa mereka memburu lebih daripada seribu spesies haiwan lain sebagai makanan. Mereka juga haiwan yang pintar dan ada yang berkebolehan untuk menggunakan mekanisma ringkas seperti tuil pintu atau tandas manusia. Mereka berhubung dengan mengiau (“ngiau”), mengeluarkan bunyi ‘purrr’, berdesis dan juga isyarat anggota. Kucing boleh dikatakan masih baru dijinakkan, oleh itu kucing juga boleh hidup di kawasan liar dan selalunya mereka akan membentuk satu koloni kecil. Hubungan manusia dan kucing menyebabkan kucing dipuja dalam dongengan dan legenda daripada beberapa bangsa, contohnya Mesir Purba, Viking dan juga Cina.

Sumber: WIKIPEDIA

Tekan video dan gambar dibawah untuk maklumat lanjut!!

8 Pemain Bola Sepak Yang Lebih HEBAT Daripada Kelab Mereka

8 Pemain Bola Sepak Yang Lebih HEBAT Daripada Kelab Mereka

Lebih HEBAT ataupun merasakan diri mereka lebih HEBAT

Kami menyenaraikan beberapa pemain bola sepak yang mempunyai ego setinggi gunung.

1. Malcolm Macdonald (Newcastle)

Awak bukanlah seorang pemain profesional yang hebat, MacDonald, bola sepak bukannya tentang cetakan gol sahaja
– Gordon Lee
Pengurus Newcastle yang baru dilantik, Gordon Lee dan penyerang sensasi Magpies, Malcolm MacDonald tidak ditakdirkan sehaluan, terutama apabila Supermac mempersoalkan “Siapa Gordon Lee?” dalam Newcastle Evening Chronicle, selepas bekas bos Blackburn mengisi tempat duduk panas ketika musim panas tahun 1975.
“Pemilihan saya mula dipertikai selepas permulaan yang hambar,” sinis MacDonald beberapa tahun kemudian. Semasa kempen 1975/76 yang agak mengecewakan, Lee membuktikan pendiriannya dengan menggantikan MacDonald secara rutin dan memberitahunya: “Awak bukanlah seorang pemain profesional yang hebat, MacDonald, bola sepak bukannya tentang cetakan gol sahaja,” selepas MacDonlad mempersendakan rutin latihan Lee.

Hubungan Supermac dan Lee dari awal lagi tidak baik

Dua belas bulan kemudian, Supermac menandatangani kontrak bersama Arsenal dengan bayaran lumayan £333,333.33 (S$596,000). “Dia tidak berbaloi,” tegas Lee. MacDonald menjaringkan banyak gol untuk Highbury, sementara Lee menarik diri dari St James ‘Park dalam tempoh 18 bulan sebelum menguruskan Everton, Preston dan KR Reykjavik..

2. Ian Wright (Arsenal)

Wright menjadi semakin tak tentu arah apabila Rioch mendakwa bekas penyerangnya di Bolton, John McGinlay boleh melakukan penyudah untuk peluang yang dia terlepas
“Bruce Rioch melabel saya sebagai Charlie Big Potatoes,” kata penyerang Arsenal, Ian Wright yang berusia 32 tahun, setelah memutuskan untuk menyerahkan permintaan perpindahan pada Februari 1996.
Pengurus baru Arsenal itu telah melakukan cubaan untuk memperkenalkan corak permainan hantaran buat skuad Highbury, dan Wright semakin dahagakan bola. Semuanya bertambah tegang apabila kedua-dua mereka berbalas jeritan di dalam bilik persalinan ekoran kekalahan Gunners kepada Sheffield United dalam saingan Piala FA, dan Wright menjadi semakin tak tentu arah apabila Rioch mendakwa bekas penyerangnya di Bolton, John McGinlay boleh melakukan penyudah untuk peluang yang dia terlepas.

John McGinlay > Rioch’s grandma > Ian Wright

Penyerang itu kemudian menyatakan kejengkelannya secara jelas kepada timbalan pengerusi, David Dein, dan segalanya sudah tersurat buat Rioch, yang hanya bertahan satu musim di Highbury. Wright kekal, dan memecahkan rekod penjaring gol Arsenal.

3. Pierre van Hooijdonk (Nottingham Forest)

Saya telah memberitahu Pierre untuk tidak mengeruhkan keadaan- Dave Bassett

“Situasi itu mungkin dapat dikendalikan dengan cara berbeza, saya kini akur,” akui Pierre van Hooijdonk yang menyesal sedekad selepas serangan mogoknya ke atas Dave Bassett di Nottingham Forest.

Selepas menjaringkan 34 gol ketika musim kenaikan Forest ke Liga Perdana pada 1997/98, pemain Belanda yang bersemangat tinggi ini amat terkejut apabila skuad City Ground yang sepatutnya mengukuhkan skuad, menjual pula penyerang Kevin Campbell ke Trabzonspor dengan harga £2.5 juta dan pemain kegemaran peminat, Colin Cooper kepada Middlesbrough yang baru mendapat kenaikan.
Selepas permintaan perpindahannya ditolak, Van Hooijdonk mogok enggan bermain dan menjalani latihan dengan bekas kelab, NAC Breda untuk mengekalkan tahap kecergasannya. Selepas tiga bulan mogok, dia kembali ke kesebelasan utama, tetapi menyedari serta-merta bahawa pengurusnya, Bassett tidak mahukan dia terus berlayar.

“Saya telah memberitahu Pierre untuk tidak mengeruhkan keadaan,” kata bos Forest yang dipecat pada Januari 1999 saat kelab itu kembali ke divisyen dua. Pengurus baru, David Platt akhirnya menjual penyerang yang tidak lagi gembira tersebut kepada Vitesse Arnhem pada bulan Julai, dengan ucapan: “Mungkin adalah terbaik untuk Pierre tidak kembali ke sisi England ini untuk seketika.”

Van Hooijdonk tidak pernah lagi kembali, kemudian menyertai Benfica, Feyenoord (dua kali), Fenerbahce dan NAC Breda. Dia terakhir kali dilihat menggelar Robin van Persie dengan perkataan kesat.

4. Diego Maradona (Napoli)

Saya berbesar hati jika berpeluang untuk bekerja dengannya, tetapi tiada siapa – bahkan Diego – lebih besar daripada kelab ini – Claudio Ranieri

Berikutan rekod perpindahan dunia Diego Maradona (£6.9 juta) ke pasukan Serie A, Napoli pada tahun 1984, akhbar tempatan mendakwa: “Kami tidak mempunyai Datuk Bandar, rumah, sekolah, bas, pekerjaan dan sanitasi, tetapi ini tidak penting kerana kami mempunyai Diego Maradona.”

Ketibaan pemain sensasi Argentina ini disambut meriah dalam era emas kewujudan Napoli, dan mereka memenangi Serie A pada tahun 1987 dan 1990. Tetapi di luar padang, masalah peribadinya turut meningkat. Dia mengumpul lebih daripada $70,000 denda untuk sesi latihan dan perlawanan yang diponteng, dan kebimbangan mengenai hubungannya dengan kumpulan Mafia, Camorra juga mengeruhkan lagi keadaan.

Ketika bos baru, Claudio Ranieri tiba di kelab itu pada bulan Julai 1991, Maradona menjalani penggantungan perlawanan selama 15 bulan ekoran positif kokain. ” Saya berasa senang hati jika berpeluang untuk bekerja dengannya, tetapi tiada siapa – bahkan Diego – lebih besar daripada kelab ini.”

Selepas tempoh penggantungan tamat, Maradona berangkat ke Seville dan tidak lagi pemain yang sama.

5. Rodney Marsh (Man City)
Rakan sepasukan menuduhnya menganggu irama serangan mereka dan “menimbang bola seperti anjing laut”

Ketika Rodney Marsh menyertai Manchester City dari QPR pada bulan Mac 1972 untuk yuran lumayan £200,000, pengurus Malcolm Allison mendakwa penyerang tersebut merupakan kepingan jigsaw yang diperlukan untuk memenangi piala. Sebaliknya, ketibaan Marsh di Maine Road menjejaskan peluang kejuaraan mereka, dengan rakan sepasukan menuduhnya menganggu irama serangan mereka dan “menimbang bola seperti anjing laut”.
Walaupun mereka menghormati etika kerja Marsh, pemain yang berasal dari London ini kekal selama empat tahun, tetapi kejayaan semakin jauh dari City. Selepas satu tempoh di bangku simpanan kerana mengkritik pemilihan pasukan pengurus Tony Book, Marsh diminta oleh bosnya: “Jika awak fikir saya tidak berguna, ia tidak akan berfungsi. Adakah awak mahu menariknya semula?” “Tidak sama sekali, awak memang tidak begitu bagus, ” jawapannya.

Marsh segera ke Cork Hibernians dan kemudian Tampa Bay Rowdies, dengan rakan sepasukan Dennis Tueart mendakwa Marsh “menghabiskan masa terlalu lama bermain dengan rambutnya dan bercakap dengan teman wartawan Londonnya”.

6. David Beckham (Man United)

Becks menandatangani untuk Real Madrid, dan, Fergie berpendapat, ‘belum cukup menjadikannya seorang legenda United’
Walaupun David Beckham mendakwa bahawa dia dan bos Manchester United, Alex Ferguson mempunyai hubungan “bapa-anak”, ianya mula hancur di pertengahan tahun 2002/03. Kecederaan awal musim bermakna Becks bergelut untuk mendapatkan rentak, dan selepas mengalami kekalahan kepada Arsenal di Old Trafford dalam saingan Piala FA pada Mac 2003, Boot Gate berkata pemain tengah England itu telah menuju ke arah pintu keluar.

Dalam salah satu bukunya, bekas ‘supremo’ United, Fergie mengatakan bahawa Beckham gagal mengakui dia gagal menjaga pemain dengan baik untuk salah satu gol Gunners. Terdapat cerita yang muncul mengatakan Fergie juga tidak bersetuju dengan gaya hidup selebriti Beckham, topi beanie, gaya rambut dan hakikat yang dia “menjadikan satu misi untuk dikenali di luar padang”.

Walaupun memancing minat Barcelona, ​​Becks menandatangani untuk Real Madrid, dan, Fergie berpendapat, ‘belum cukup menjadikannya seorang legenda United “. Beckham kemudian mengundurkan diri daripada pertengkaran mulut dengan Ferguson, menyatakan: “Seseorang yang berjaya seperti itu mempunyai pendapat mereka sendiri.”

7. Tony Yeboah (Leeds)

Yeboah, yang sekadar mempunyai prestasi baik selama setahun, membuka bajunya dan melemparkan ke arah Graham
“Saya rasa George Graham tidak berapa sukakan saya,” kata bekas penyerang Leeds, Tony Yeboah. “Saya fikir dia menjangkakan saya satu masalah.”
Ketika Scot mengambil alih di Elland Road pada musim luruh 1996, dia tidak yakin bahawa penyerang Ghana – kegemaran peminat di Elland Road berikutan gol rembatan padunya ketika menentang Liverpool dan Wimbledon pada musim sebelumnya – adalah pemain yang menaikkan semula Leeds.

Yeboah – yang mengakui telah naik beberapa kilogram berat badan kerana kecenderungannya untuk puding Yorkshire – kerap digantikan, atau diminta untuk bermain secara berseorangan di depan. Penghujungnya hadir pada Mac 1997.

Dengan tuduhan baru dengan ketinggalan kepada Tottenham 1-0, Graham menggantikan penjaring terbanyak Bundesliga dua kali ini dan menggantikannya dengan pemain pertahanan. Yeboah, yang sekadar mempunyai prestasi baik selama setahun, membuka bajunya dan melemparkan ke arah Graham. Ia nyata bukan satu langkah bijak. Dia tidak pernah lagi bermain untuk Leeds, dengan Graham mendakwa: “Yeboah tidak memiliki etika pasukan yang tepat ketika ini untuk membenarkan saya memilihnya.”

8. Giorgio Chinaglia (New York Cosmos)

Saya tidak boleh dilatih, memang benar. Itu kerana saya lebih tahu banyak perkara berbanding jurulatih-jurulatih lain yang bodoh- Giorgio Chinaglia

Pada tahun 1976, NASL tidak biasa lagi dengan kedatangan pemain ke dalam senario mereka. Jadi ketika wira Lazio dan bekas pemain antarabangsa Itali, Chinaglia dipancing ke Big Apple oleh orang kuat Cosmos, Clive Toye, pasukan Amerika tersebut cukup gembira.

Tetapi Chinaglia, yang sebenarnya memulakan kariernya di Swansea, datang dengan bagasi. Dia telah meninggalkan Itali pada mulanya kerana menerima ancaman terhadap keselamatannya daripada penyokong lawan, tetapi itu tidak menghalangnya membuat onar di New York.
“Chinaglia menamatkan cutinya pada tahun 1975 dan memberitahu kami dia mahu datang. Sama ada itu, atau dia akan membeli francaisnya sendiri,”kemudian presiden Toye mengimbau semula, dan pernah menyatakan pemain lamanya itu “tidak boleh dilatih”.

“Saya tidak boleh dilatih, memang benar. Itu kerana saya lebih tahu banyak perkara berbanding jurulatih-jurulatih lain yang bodoh.”

Walau bagaimanapun, hubungan itu berbuah: Chinaglia kekal di sana selama tujuh tahun, bermain bersama (dan mencabar) nama-nama seperti Pele, Carlos Alberto dan Franz Beckenbauer, menjaringkan 397 gol sepanjang perjalanan. “Saya penyudah,” katanya pada 1978. “Ini bermakna apabila saya menyudahkan bola, ia berada di belakang jaring.”
Selepas bersara pada 1983, dia menjadi presiden Lazio dan kemudian mewarisi 60% saham Cosmos pada tahun berikutnya, mewakilkan tanggungjawab di tempat lain, sebelum francais yang gagal sepenuhnya ini bungkus pada 1986. Namun, pada 2014, Cosmos mula beroperasi semula dan baju No.9 dirizabkan untuk menghargai Chinaglia.

Sumber: FOURFOURTWO (https://www.fourfourtwo.com/my)

Tekan video dan gambar dibawah untuk maklumat lanjut!!

Guan Eng salahkan Kedah banjir lambat surut

Guan Eng salahkan Kedah banjir lambat surut

GEORGETOWN: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyalahkan Kedah sebagai punca banjir di kawasan Seberang Perai masih belum surut.

Katanya, banjir di Seberang Perai Utara (SPU) dan Seberang Perai Tengah (SPT) sepatutnya sudah surut lebih awal, namun berlarutan kerana limpahan air dari negeri jiran itu.

Beliau berkata, banjir setinggi hampir satu meter itu menyebabkan ramai mangsa di kedua-dua daerah berkenaan masih ditempatkan di pusat pemindahan sementara.

“Banjir di kebanyakan tempat di negeri ini sudah surut, melainkan beberapa kawasan di SPU dan SPT yang menerima air dari Kedah. Banjir di negeri itu (melimpah ke negeri ini) adalah faktor besar.

“Selama ini Pulau Pinang perlu bayar untuk bekalan air dibekalkan Kedah, adakah kali ini mereka akan bayar kepada kita untuk limpahan air (banjir) ini juga?,” katanya ketika menyampaikan kenyataan khas pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), hari ini.

Guan Eng turut menyalahkan Jabatan Meteorologi Malaysia yang didakwanya gagal memberi amalan awal kepada penduduk Pulau Pinang berhubung bencana terbabit.

“Mereka hanya mengeluarkan amaran hujan peringkat merah menerusi laman web pada jam 9.30 malam 4 November lalu, beberapa jam sebelum banjir,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Komen Paklong: Sebenarnya bukan salah KEDAH, belajar tinggi-tinggi sampai dah sandang jawatan menteri besar tapi masih pikir macam budak kecik! Paklong tak suka sembang politaik sebenarnya sebab sistem ni sistem DAJJAL, sistem khalifah ja kita perlu sebenarnya tapi Ah Chong ni dah fitnah negeri tok nenek Paklong… heyy gerey kawe.. gereyyy!

RESTORAN PELACUR DI INDONESIA

RESTORAN PELACUR DI INDONESIA

Posting Ini bukan tujuan untuk melucah. Hanya menyampaikan info perkara yg wujud di dunia ini yang mungkin kita sudah tahu atau belum tahu.

RESTORAN PELACUR DI INDONESIA!👑

Nama restoran ini adalah Pelacur, yang merupakan singkatan dari ‘Pemusnah Lapar Cukup Rasional’. Terletak di Yokjakarta dibuka selama 24jam. ketika memasuki restoran ini, anda akan disambut oleh PSK, iaitu Pelayan Setia Kedai.

Sementara nama menu makanannya antara lain adalah Masturbasi (Mie Nasi Telur Bercampur dalam Satu Porsi), Miyabi (Mie Yang Tak Biasa), Souperma (Soup Cream ala Kedai), atau bahkan Gigolo (Gerombolan Nasi Goreng Sesuka Lo). Tersedia juga menu Milx Sex, Smoothu Orgasm, Warna-warni Horny, dan masih banyak lagi menu lainnya.

Harga makanan pada restoran ini murah dan sesuai untuk mahasiswa. Harga makanan mulai dari Rp 5 ribu hingga Rp 15 ribu. Selain murah, makanan di restoran ini cukup mengenyangkan perut. Untuk harga minuman juga murah iaitu hanya Rp 1.000 saja untuk teh ais. Berminat nak cuba?

Sumber: Jasonking fans

Komen Paklong: Agaknya kalau hampa pi jalan-jalan dengan family atau isteri dan anak-anak kedai macam ni hampa gamak nak masuk tak? coba bayang bapak hampa order SOUPERMA tu? Memanglah sup ja pun tapi nama extreme terlajak sampai rasa tak gamak pulak nak masuk. Kedai cantik dah harga pun murah tapi nama makanan ekstrim sangat. Bukan mental koyak macam sorang player tu tapi mungkin paklong dah tua kot …. paklong rasa tak sesuai paklong masuk kedai macam ni. Tapi buat anda semua yang nak coba silakan, RASAKAN KESEDAPAN DAN KEENAKAN MIYABI(mie yang tak biasa)!!!!! 🙂

Jangan kecam Paklong… chilll!

Tekan video dan gambar dibawah untuk maklumat lanjut!!