Category: Hiburan

8 Pemain Bola Sepak Yang Lebih HEBAT Daripada Kelab Mereka

8 Pemain Bola Sepak Yang Lebih HEBAT Daripada Kelab Mereka

Lebih HEBAT ataupun merasakan diri mereka lebih HEBAT

Kami menyenaraikan beberapa pemain bola sepak yang mempunyai ego setinggi gunung.

1. Malcolm Macdonald (Newcastle)

Awak bukanlah seorang pemain profesional yang hebat, MacDonald, bola sepak bukannya tentang cetakan gol sahaja
– Gordon Lee
Pengurus Newcastle yang baru dilantik, Gordon Lee dan penyerang sensasi Magpies, Malcolm MacDonald tidak ditakdirkan sehaluan, terutama apabila Supermac mempersoalkan “Siapa Gordon Lee?” dalam Newcastle Evening Chronicle, selepas bekas bos Blackburn mengisi tempat duduk panas ketika musim panas tahun 1975.
“Pemilihan saya mula dipertikai selepas permulaan yang hambar,” sinis MacDonald beberapa tahun kemudian. Semasa kempen 1975/76 yang agak mengecewakan, Lee membuktikan pendiriannya dengan menggantikan MacDonald secara rutin dan memberitahunya: “Awak bukanlah seorang pemain profesional yang hebat, MacDonald, bola sepak bukannya tentang cetakan gol sahaja,” selepas MacDonlad mempersendakan rutin latihan Lee.

Hubungan Supermac dan Lee dari awal lagi tidak baik

Dua belas bulan kemudian, Supermac menandatangani kontrak bersama Arsenal dengan bayaran lumayan £333,333.33 (S$596,000). “Dia tidak berbaloi,” tegas Lee. MacDonald menjaringkan banyak gol untuk Highbury, sementara Lee menarik diri dari St James ‘Park dalam tempoh 18 bulan sebelum menguruskan Everton, Preston dan KR Reykjavik..

2. Ian Wright (Arsenal)

Wright menjadi semakin tak tentu arah apabila Rioch mendakwa bekas penyerangnya di Bolton, John McGinlay boleh melakukan penyudah untuk peluang yang dia terlepas
“Bruce Rioch melabel saya sebagai Charlie Big Potatoes,” kata penyerang Arsenal, Ian Wright yang berusia 32 tahun, setelah memutuskan untuk menyerahkan permintaan perpindahan pada Februari 1996.
Pengurus baru Arsenal itu telah melakukan cubaan untuk memperkenalkan corak permainan hantaran buat skuad Highbury, dan Wright semakin dahagakan bola. Semuanya bertambah tegang apabila kedua-dua mereka berbalas jeritan di dalam bilik persalinan ekoran kekalahan Gunners kepada Sheffield United dalam saingan Piala FA, dan Wright menjadi semakin tak tentu arah apabila Rioch mendakwa bekas penyerangnya di Bolton, John McGinlay boleh melakukan penyudah untuk peluang yang dia terlepas.

John McGinlay > Rioch’s grandma > Ian Wright

Penyerang itu kemudian menyatakan kejengkelannya secara jelas kepada timbalan pengerusi, David Dein, dan segalanya sudah tersurat buat Rioch, yang hanya bertahan satu musim di Highbury. Wright kekal, dan memecahkan rekod penjaring gol Arsenal.

3. Pierre van Hooijdonk (Nottingham Forest)

Saya telah memberitahu Pierre untuk tidak mengeruhkan keadaan- Dave Bassett

“Situasi itu mungkin dapat dikendalikan dengan cara berbeza, saya kini akur,” akui Pierre van Hooijdonk yang menyesal sedekad selepas serangan mogoknya ke atas Dave Bassett di Nottingham Forest.

Selepas menjaringkan 34 gol ketika musim kenaikan Forest ke Liga Perdana pada 1997/98, pemain Belanda yang bersemangat tinggi ini amat terkejut apabila skuad City Ground yang sepatutnya mengukuhkan skuad, menjual pula penyerang Kevin Campbell ke Trabzonspor dengan harga £2.5 juta dan pemain kegemaran peminat, Colin Cooper kepada Middlesbrough yang baru mendapat kenaikan.
Selepas permintaan perpindahannya ditolak, Van Hooijdonk mogok enggan bermain dan menjalani latihan dengan bekas kelab, NAC Breda untuk mengekalkan tahap kecergasannya. Selepas tiga bulan mogok, dia kembali ke kesebelasan utama, tetapi menyedari serta-merta bahawa pengurusnya, Bassett tidak mahukan dia terus berlayar.

“Saya telah memberitahu Pierre untuk tidak mengeruhkan keadaan,” kata bos Forest yang dipecat pada Januari 1999 saat kelab itu kembali ke divisyen dua. Pengurus baru, David Platt akhirnya menjual penyerang yang tidak lagi gembira tersebut kepada Vitesse Arnhem pada bulan Julai, dengan ucapan: “Mungkin adalah terbaik untuk Pierre tidak kembali ke sisi England ini untuk seketika.”

Van Hooijdonk tidak pernah lagi kembali, kemudian menyertai Benfica, Feyenoord (dua kali), Fenerbahce dan NAC Breda. Dia terakhir kali dilihat menggelar Robin van Persie dengan perkataan kesat.

4. Diego Maradona (Napoli)

Saya berbesar hati jika berpeluang untuk bekerja dengannya, tetapi tiada siapa – bahkan Diego – lebih besar daripada kelab ini – Claudio Ranieri

Berikutan rekod perpindahan dunia Diego Maradona (£6.9 juta) ke pasukan Serie A, Napoli pada tahun 1984, akhbar tempatan mendakwa: “Kami tidak mempunyai Datuk Bandar, rumah, sekolah, bas, pekerjaan dan sanitasi, tetapi ini tidak penting kerana kami mempunyai Diego Maradona.”

Ketibaan pemain sensasi Argentina ini disambut meriah dalam era emas kewujudan Napoli, dan mereka memenangi Serie A pada tahun 1987 dan 1990. Tetapi di luar padang, masalah peribadinya turut meningkat. Dia mengumpul lebih daripada $70,000 denda untuk sesi latihan dan perlawanan yang diponteng, dan kebimbangan mengenai hubungannya dengan kumpulan Mafia, Camorra juga mengeruhkan lagi keadaan.

Ketika bos baru, Claudio Ranieri tiba di kelab itu pada bulan Julai 1991, Maradona menjalani penggantungan perlawanan selama 15 bulan ekoran positif kokain. ” Saya berasa senang hati jika berpeluang untuk bekerja dengannya, tetapi tiada siapa – bahkan Diego – lebih besar daripada kelab ini.”

Selepas tempoh penggantungan tamat, Maradona berangkat ke Seville dan tidak lagi pemain yang sama.

5. Rodney Marsh (Man City)
Rakan sepasukan menuduhnya menganggu irama serangan mereka dan “menimbang bola seperti anjing laut”

Ketika Rodney Marsh menyertai Manchester City dari QPR pada bulan Mac 1972 untuk yuran lumayan £200,000, pengurus Malcolm Allison mendakwa penyerang tersebut merupakan kepingan jigsaw yang diperlukan untuk memenangi piala. Sebaliknya, ketibaan Marsh di Maine Road menjejaskan peluang kejuaraan mereka, dengan rakan sepasukan menuduhnya menganggu irama serangan mereka dan “menimbang bola seperti anjing laut”.
Walaupun mereka menghormati etika kerja Marsh, pemain yang berasal dari London ini kekal selama empat tahun, tetapi kejayaan semakin jauh dari City. Selepas satu tempoh di bangku simpanan kerana mengkritik pemilihan pasukan pengurus Tony Book, Marsh diminta oleh bosnya: “Jika awak fikir saya tidak berguna, ia tidak akan berfungsi. Adakah awak mahu menariknya semula?” “Tidak sama sekali, awak memang tidak begitu bagus, ” jawapannya.

Marsh segera ke Cork Hibernians dan kemudian Tampa Bay Rowdies, dengan rakan sepasukan Dennis Tueart mendakwa Marsh “menghabiskan masa terlalu lama bermain dengan rambutnya dan bercakap dengan teman wartawan Londonnya”.

6. David Beckham (Man United)

Becks menandatangani untuk Real Madrid, dan, Fergie berpendapat, ‘belum cukup menjadikannya seorang legenda United’
Walaupun David Beckham mendakwa bahawa dia dan bos Manchester United, Alex Ferguson mempunyai hubungan “bapa-anak”, ianya mula hancur di pertengahan tahun 2002/03. Kecederaan awal musim bermakna Becks bergelut untuk mendapatkan rentak, dan selepas mengalami kekalahan kepada Arsenal di Old Trafford dalam saingan Piala FA pada Mac 2003, Boot Gate berkata pemain tengah England itu telah menuju ke arah pintu keluar.

Dalam salah satu bukunya, bekas ‘supremo’ United, Fergie mengatakan bahawa Beckham gagal mengakui dia gagal menjaga pemain dengan baik untuk salah satu gol Gunners. Terdapat cerita yang muncul mengatakan Fergie juga tidak bersetuju dengan gaya hidup selebriti Beckham, topi beanie, gaya rambut dan hakikat yang dia “menjadikan satu misi untuk dikenali di luar padang”.

Walaupun memancing minat Barcelona, ​​Becks menandatangani untuk Real Madrid, dan, Fergie berpendapat, ‘belum cukup menjadikannya seorang legenda United “. Beckham kemudian mengundurkan diri daripada pertengkaran mulut dengan Ferguson, menyatakan: “Seseorang yang berjaya seperti itu mempunyai pendapat mereka sendiri.”

7. Tony Yeboah (Leeds)

Yeboah, yang sekadar mempunyai prestasi baik selama setahun, membuka bajunya dan melemparkan ke arah Graham
“Saya rasa George Graham tidak berapa sukakan saya,” kata bekas penyerang Leeds, Tony Yeboah. “Saya fikir dia menjangkakan saya satu masalah.”
Ketika Scot mengambil alih di Elland Road pada musim luruh 1996, dia tidak yakin bahawa penyerang Ghana – kegemaran peminat di Elland Road berikutan gol rembatan padunya ketika menentang Liverpool dan Wimbledon pada musim sebelumnya – adalah pemain yang menaikkan semula Leeds.

Yeboah – yang mengakui telah naik beberapa kilogram berat badan kerana kecenderungannya untuk puding Yorkshire – kerap digantikan, atau diminta untuk bermain secara berseorangan di depan. Penghujungnya hadir pada Mac 1997.

Dengan tuduhan baru dengan ketinggalan kepada Tottenham 1-0, Graham menggantikan penjaring terbanyak Bundesliga dua kali ini dan menggantikannya dengan pemain pertahanan. Yeboah, yang sekadar mempunyai prestasi baik selama setahun, membuka bajunya dan melemparkan ke arah Graham. Ia nyata bukan satu langkah bijak. Dia tidak pernah lagi bermain untuk Leeds, dengan Graham mendakwa: “Yeboah tidak memiliki etika pasukan yang tepat ketika ini untuk membenarkan saya memilihnya.”

8. Giorgio Chinaglia (New York Cosmos)

Saya tidak boleh dilatih, memang benar. Itu kerana saya lebih tahu banyak perkara berbanding jurulatih-jurulatih lain yang bodoh- Giorgio Chinaglia

Pada tahun 1976, NASL tidak biasa lagi dengan kedatangan pemain ke dalam senario mereka. Jadi ketika wira Lazio dan bekas pemain antarabangsa Itali, Chinaglia dipancing ke Big Apple oleh orang kuat Cosmos, Clive Toye, pasukan Amerika tersebut cukup gembira.

Tetapi Chinaglia, yang sebenarnya memulakan kariernya di Swansea, datang dengan bagasi. Dia telah meninggalkan Itali pada mulanya kerana menerima ancaman terhadap keselamatannya daripada penyokong lawan, tetapi itu tidak menghalangnya membuat onar di New York.
“Chinaglia menamatkan cutinya pada tahun 1975 dan memberitahu kami dia mahu datang. Sama ada itu, atau dia akan membeli francaisnya sendiri,”kemudian presiden Toye mengimbau semula, dan pernah menyatakan pemain lamanya itu “tidak boleh dilatih”.

“Saya tidak boleh dilatih, memang benar. Itu kerana saya lebih tahu banyak perkara berbanding jurulatih-jurulatih lain yang bodoh.”

Walau bagaimanapun, hubungan itu berbuah: Chinaglia kekal di sana selama tujuh tahun, bermain bersama (dan mencabar) nama-nama seperti Pele, Carlos Alberto dan Franz Beckenbauer, menjaringkan 397 gol sepanjang perjalanan. “Saya penyudah,” katanya pada 1978. “Ini bermakna apabila saya menyudahkan bola, ia berada di belakang jaring.”
Selepas bersara pada 1983, dia menjadi presiden Lazio dan kemudian mewarisi 60% saham Cosmos pada tahun berikutnya, mewakilkan tanggungjawab di tempat lain, sebelum francais yang gagal sepenuhnya ini bungkus pada 1986. Namun, pada 2014, Cosmos mula beroperasi semula dan baju No.9 dirizabkan untuk menghargai Chinaglia.

Sumber: FOURFOURTWO (https://www.fourfourtwo.com/my)

Tekan video dan gambar dibawah untuk maklumat lanjut!!

(VIDEO) Monyet Kaki “Stim” Curi Petrol Motorsikal Buat Hilang GIAN!

(VIDEO) Monyet Kaki “Stim” Curi Petrol Motorsikal Buat Hilang GIAN!

SEKUMPULAN pemilik motosikal di Panipat, utara India, yang memasang perangkap bagi melihat siapa yang mencuri minyak motosikal mereka, terkejut apabila mendapati pencuri terbabit ialah monyet yang ketagih petrol.

Dalam kejadian Isnin lalu, pemilik motosikal terbabit meninggalkan motosikal tanpa dijaga dan menyorok agak jauh, sehingga nampak seekor monyet datang.

Monyet berkenaan melucutkan saluran minyak dari tangki ke enjin dan menyedut petrol seperti minum air.

Menurut UPI, Gaurav Leekha dari pertubuhan sukarela di bandar itu berkata, monyet berkenaan minum petrol dengan banyak sehingga ‘lalok’ dan enggan mengambil pisang yang diberi.

“Monyet itu jelas ketagih petrol. Ia enggan makan pisang dan kacang yang diberi orang ramai,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Kalau ada yang prihatin dekat kesihatan monyet-monyet ni mohon sekolahkan depa tentang bahaya isap petrol yang Paklong tulis kat bawah ni:

Lebih dua bulan mungkin, soalan pembaca yang tak terjawab mengenai kesan minyak petrol jika terdedah terlalu lama.

Mohon maaf kerana sudah sekian lama baru saya balas jawapannya.

Begini lah, seperti yang kita ketahui, minyak petrol, minyak gasoline, dan yang seangkatan dengannya mempunyai bau yang kuat dan tajam bukan? Seperti gam kangaru yang mempunyai sifat yang sama, memberi kesan kepada penghidu gam dalam jangka masa panjang kerana mereka (baca:minyak gas/gam) mempunyai daya kesejatan yang tinggi. Perasan bukan mereka mudah tersejat jika dibiarkan seketika berbanding air? Sama juga analoginya dengan minyak pewangi di mana ia juga mudah tersejat di mana ia memberi kesan (yang berbeza mengikut jenis kandungannya).

Untuk kes minyak petrol, gasoline, benzene dan yang seangkatan dengannya, walau hanya sekadar mencium baunya untuk seketika, bagi yang kurang daya ketahanan diri (baca: lemah), hidung dan tekaknya akan lebih mudah terasa gatal, pening lalat, mabuk, terasa nak muntah, dan gangguan pernafasan. Bagi yang biasa-biasa, tidak ada kesan sangat lah dan tidak perlu dirisaukan. Akan tetapi jika didedahkan dengan mereka dalam jangka masa panjang, tanpa perlindungan sepatutnya, dengan kadar pendedahan yang lebih pekat, sememangnya mereka membawa kesan yang buruk pada tubuh kita di mana ia boleh menyebabkan koma/kematian.

Memang terdapat kes di mana mereka yang terdedah dengan minyak dalam jangka masa panjang (biasanya pekerja industri minyak gas) menderita kehilangan memori, melemahkan imun tubuh serta daya kekuatan otot yang berkurangan (macam nyanyuk dan lemah tubuh badan). Jika terdedah dalam dos yang tinggi, seperti gasolin dan benzene misalnya, boleh menyebabkan kanser. Dalam perihal benzene, ia menyebabkan kanser darah. Pada pekerja perempuan pula, ‘menstrual period’ anda akan terganggu dan mengecutkan ovari. Terkejut?

Pendek kata, jika kalian bekerja berterusan dalam jangka masa panjang dalam industri yang melibatkan bahan kimia di mana baunya sememangnya kuat dan tajam, pakailah penutup mulut/hidung sekurang-kurangnya. Mungkin bagi sesetengah orang baunya enak dihidu (seperti saya yang suka menghidu), kesan jangka panjangnya hanya lah menumpulkan kesihatan kita. Tidak lah lengkap jawapan saya ini kerana jenis minyak yang tidak spesifik, secara amnya sahaja saya terangkan, penerangan lebih padat boleh dibaca di link di bawah.

Sumber: Pseudosains

Rosyam Nor Buka Kedai Jual Ayam Seekor RM1!

Rosyam Nor Buka Kedai Jual Ayam Seekor RM1!

Datuk Rosyam Noor pernah digelar sebagai hero Malaya pada satu ketika. Bakatnya sebagai pelakon tidak perlu dipertikaikan lagi. Hampir 32 tahun berada dalam industri seni tanah air, Rosyam Nor terus mengorak langkah lebih jauh.

Selepas membuka syarikat produksinya sendiri Suhan Movies & Trading Sdn. Bhd. Datuk Rosyam Nor bakal membuka pasarayanya sendiri, ST Rosyam Mart di ibu negara pada 1 Disember depan.

Lebih menarik, pada perasmian pasaraya itu nanti, beliau berhasrat untuk melakukan amal jariah dan membantu mereka yang kurang berkemampuan dengan menjual sekampit beras lima kilogram dan seekor ayam dengan harga hanya RM1.

“Insya Allah dilancarkan secara rasmi pada 1 Disember nanti dan seminggu pertama, saya ada bincang dengan rakan kongsi untuk jual ayam seekor dan beras sekampit lima kilogram hanya RM1 aje,” kata beliau lagi.

Menurutnya lagi, pasar raya yang terletak di Setiawangsa, pinggir ibu negara itu sebenarnya sebuah pasar borong yang menawarkan harga murah kepada pelanggannya.

“Ini juga untuk bantu mereka yang kurang mampu dan kita bersyukur dapat banyak bekalan pada harga rendah daripada pelbagai pembekal di seluruh negara sebagai rakan perniagaan,” jelas aktor berusia 50 tahun itu.

“Itulah lebihan rezeki saya dikongsi masyarakat akhirnya. Apa yang ada itu dicukupkan. Ini juga dapat bantu bisnes usahawan Melayu lain kerana soal rezeki ialah tanggungjawab berkongsi perniagaan dengan orang lain,” katanya.

Sumber: Hanasuva

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Sehinggit

Nabil Janji Kurangkan Gurau Kasar

Nabil Janji Kurangkan Gurau Kasar

KUALA LUMPUR: Pelawak dan pengacara, Nabil Ahmad, berharap tiada lagi mana-mana pihak yang terasa hati dengan gurauannya ketika mengendalikan program Gegar Vaganza (GV) musim terbaru, tahun ini.

Nabil berkata, selepas mendapat teguran daripada pihak Astro, beliau sudah pun mengurangkan gurauan kasarnya agar tidak menjadi isu.

“Ya, mereka ada menegur saya. Maafkan saya jika ada yang terasa hati lagi. Tetapi, saya sudah sedaya upaya mengurangkan kata-kata atau gurauan kasar yang mungkin menyakitkan hati mana-mana pihak,” katanya ringkas kepada BH Online.

Terdahulu, pada minggu pertama GV musim keempat, cef selebriti, Datuk Redzuawan Ismail atau lebih dikenali sebagai Chef Wan menyifatkan pengacaraan Nabil agak keterlaluan hingga membataskan percakapan juri untuk memberi komen.

Walaupun tahu Nabil mahupun gandingannya, Jihan Muse tidak berniat apa-apa dalam kata-kata gurauan mereka, namun beliau kurang bersetuju dengan cara terbabit yang dilihat seperti kurang menghormati orang lain.

Netizen turut menggunakan laman sosial untuk menegur lawak dan cara pengacaraan lelaki berkenaan yang dilihat agak kasar serta tidak sesuai untuk program yang ditonton oleh semua peringkat umur.

Sementara itu, Pengurus Saluran Astro Ria, Emarina Mohd Kamal, berkata beliau sedar nama Nabil sentiasa menjadi bualan setiap kali GV diadakan.

Namun, beliau menyifatkan gurauan kasar berkenaan tidak pernah mengundang ketidakselesaan mana-mana pihak yang terbabit dalam program itu.

“Sebenarnya, baik juri mahupun peserta GV, mereka tak pernah berkecil hati dengan Nabil. Mereka sudah menjadi seperti sebuah keluarga.

“Begitupun saya faham, penonton tidak tahu dan mereka akan berasa kurang selesa dengan gurauan Nabil itu,” katanya.

Dalam pada itu, Emarina berkata, walaupun sudah memberikan teguran dan ingatan, pastinya ada kata-kata yang terlepas, lebih-lebih lagi GV4 program secara langsung.

Tegasnya, pihak produksi juga masih mengawal situasi agar ia tidak dilihat sebagai sebuah program yang teruk.

“Kita semua tahu karakter Nabil. Biasalah kalau ada terlepas sedikit kata-kata yang dirasakan kasar. Apabila sudah biasa bergurau, ada masanya dia terlupa dirinya sedang mengacara program secara langsung.

“Apapun, saya lihat pengacaraan Nabil masih terkawal. Program ini pun berkonsep santai dan kita tidak boleh terlalu serius,” ujarnya.

Sumber: Berita Harian

BUKTI PLURALISME AGAMA DALAM FILEM “MY NAME IS KHAN”

BUKTI PLURALISME AGAMA DALAM FILEM “MY NAME IS KHAN”

Masihkah anda mengingati filem Bollywood bertajuk “My Name Is Khan”?.

Merupakan filem bertaraf “Box Office” yang di tayangkan di pawagam pada 2010 dan pelbagai reaksi serta maklum balas telah diberikan oleh masyarakat dunia.
Meskipun sudah 7 tahun ianya di tayangkan,saya ingin mengajak pembaca semua mngimbas kembali akan unsur2 pluralisme yg terdapat dlm filem ini,bersesuaian dengan kekalutan dan ‘kekacauan’ yg melanda umat dan agama Islam itu sendiri di negara kita pada hari ini.

Filem “My Name is Khan” menceritakan tentang perihal perjalanan hidup seorang lelaki yang di lahirkan berpenyakit Autis (Asparger Sindrome).
Namanya Risvan Khan (lakonan oleh Shah Rukh Khan), pemuda dari India yang berpindah ke Amerika mengikuti adiknya(Zakir).

Kemudian dia berkahwin dengan Mandira (lakonan Kajol Devgan) walau ditentang keluarganya kerana perbezaan agama.

Peristiwa 911 menjadi titik permulaan serangan ke atas umat Islam secara terhormat dan terancang oleh musuh Islam
Tragedi pengeboman New York,World Trade Centre (WTC) pada 11 September telah merubah landskap dan politik di Amerika di mana umat Islam di label sebagai pengganas.

Berpaksikan dari tragedi tersebut,filem ini telah di kembangkan akan jalan ceritanya.
Kebahagian yang terbina dari percantuman dua agama menjadi kompleks kerana stigma teroris yang digambarkan kepada umat Muslim.

Ia di gambarkan telah memberikan kesan negatif kepada Khan.
Ekoran kematian Sam (anak lelaki Mandira), perasaan benci dan marah timbul di hati Mandira serta menyebabkan Mandira tidak dapat menerima kenyataan suaminya seorang Muslim.

Oleh kerana tertekan dengan perlakuan Mandira yang masih skeptikal terhadapnya, maka Khan telah memulakan pengembaraan solonya untuk bertemu Presiden Amerika.
Pada pandangannya,pengembaraan ini merupakan misi untuk menghapuskan stigma atau persepsi liar terhadap umat Muslim sebagai TERORIS.

Dalam masa yang sama,Khan juga mengharapkan kembalinya cinta dan kasih sayang daripada Mandira dengan cara menyempurnakan misi untuk menyampaikan ucapan “My Name Is Khan,I am not a terrorist“ kepada Presiden Amerika.

Sesiapa sahaja boleh mengatakan bahawa filem ini adalah filem yang inspiratif,mengharukan dan penuh mesej moral.
Namun di sebalik itu semua,filem ini juga membawa nilai-nilai sejagat (universal) yang merbahaya kepada aqidah umat Islam.

Di dalamnya sarat akan tindakan dan perkara yang bertentangan dengan syariat Islam.
Salah satu nilai merbahaya yang digarapkan ke dalam filem ini adalah “Pluralisme Agama”.

Kefahaman ini jelas amat bertentangan dengan syariat Islam di mana menganggap bahawa SEMUA AGAMA SAMA BENAR.

Hasil semakan dan penelitian mendapati sekurang-kurangnya terdapat tiga babak/scene menonjolkan nilai-nilai Pluralisme Agama secara terang-terangan dan menggelirukan umat Islam.

BABAK/SCENE YANG PERTAMA

Babak Khan ketika kecil dimana kehidupannya dikelilingi oleh situasi konflik agama di antara penganut Hindu dan Muslim.
Ketika Khan berada di anjung rumahnya,dia terdengar suara protes dan amarah masyarakat Muslim terhadap rusuhan yang berlaku sambil melaungkan kata-kata; “musnahkan dan hancurkan…..”.

Ungkapan kata ini diulang-ulang oleh Khan di dalam rumahnya.
Tiba-tiba dia dimarahi oleh ibunya (Razia) sambil melarangnya dari terus mengungkap kata-kata tersebut.

Razia menerangkan kepada Khan tentang hakikat KEBAIKAN dan KEJAHATAN sambil memberikan contoh secara melukis gambar dua karektor berbeza.
Satu kerektor membawa tongkat (yang kemudian disebut orang jahat) dan satu lagi karektor yang membawa lollipop (yang kemudian dianggap sebagai orang baik).

Di antara petikan dialog yang diungkapkan oleh ibunya ialah:

“Di dunia ini hanya ada dua perbezaan iaitu KEBAIKAN dan KEJAHATAN.
Baik,jika seseorang itu berbuat kebaikan.
Dan jahat sekiranya seseorang itu berbuat kejahatan.
Jadi tidak ada Muslim dan Hindu”.

Jika di amati dialog di atas, sudah pasti akan tergambar di fikiran kita DOKTRIN PLURALISME AGAMA yang ingin disampaikan yakni semua agama adalah sama.
Secara umumnya,semua agama di dunia pasti mengajarkan kebaikan di dalamnya.

Namun begitu,pendapat ini telah disanggah oleh Allah S.W.T secara total.
Malah kita diminta menyakini Islam sebagai Ad-Diin dengan menolak KONSEP tidak ada perbezaan Islam dengan agama yang lain dengan merujuk kepada firmanNya yang bermaksud:

“Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah Islam.Dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberikan Kitab itu tidak berselisih (mengenai agama Islam dan enggan menerimanya) melainkan setelah sampai kepada mereka pengetahuan yang sah tentang kebenarannya; (perselisihan itu pula) semata-mata kerana hasad dengki yang ada dalam kalangan mereka.
Dan (ingatlah),sesiapa yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah,maka sesungguhnya Allah amat segera hitungan hisabNya.”
(QS Ali-Imran ayat 19)

BABAK/SCENE KE 2

 

Adegan seterusnya ialah sikap Khan yang berkeras untuk menikahi Mandira iaitu seorang ibu tunggal yang menganut agama Hindu.
Walaupun sudah diingatkan oleh Zakir (adiknya) bahawa hukum HARAM berkahwin dengan wanita yang berbeza keyakinan dan kepercayaan agama.

Namun,Khan memiliki keyakinan bahawa tidak ada yang membezakan antara agama Islam dan Hindu.
Sebaliknya,yang ada hanyalah manusia yang BAIK dan manusia yang JAHAT(sebagaimana yang dikatakan oleh ibunya).

Tindakan Khan ini sekaligus telah menimbulkan satu perspektif yang salah kepada ajaran Islam dan syariatnya.
Perkara ini tidaklah menggemparkan kita kerana pelakon Shah Rukh Khan (Rizvan Khan) sendiri dalam kehidupan realitinya juga berkahwin dengan Gauri Khan;seorang penganut Hindu.

Larangan perkahwinan di kalangan umat Islam dan bukan Islam telah diterangkan oleh Allah S.W.T dalam Al Quran Surah Al Baqarah ayat 221.

BABAK/SCENE KE 3

Adegan seterusnya amat kurang menyenangkan hati umat Islam.
Ianya ketika Khan dan Mandira sedang bersembahyang mengikut kepercayaan dan amalan agama masing-masing di mana Khan solat di atas sejadah.

Manakala Mandira bersembahyang dengan nyalaan lilin dan tokong berhala.

Kedua-dua aksi ini telah dicantumkan menjadi SATU adegan dalam SATU upacara sembahyang secara serentak.

BABAK/SCENE YANG LAIN

Seperkara lagi ialah semasa Khan bersama keluarganya menghadiri majlis memperingati Tragedi 911 anjuran masyarakat bukan Islam. Didapati dia dan semua tetamu yang hadir menyalakan lilin sebagai simbol BERKABUNG.

Tambah menjengkelkan apabila kita diperlihatkan adegan Khan menghulurkan cek sumbangan peribadinya berjumlah USD3,502.50 duit ZAKAT kepada penganjur yang bukan beragama Islam(sedangkan zakat hanya untuk kegunaan orang Islam).

Perjalanan Khan untuk berjumpa Presiden Amerika diteruskan sehingga beliau sampai di wilayah Georgia.
Di sana,dia bertemu Mama Jenny dan Joel (anak lelakinya).
Khan telah bermalam di rumah mereka dan turut sama hadir keesokkan harinya ke majlis berkabung dan memperingati perajurit yang mati di medan perang di dalam sebuah gereja.

Dia turut serta menyanyi dan memberikan ucapan di hadapan pengunjung gereja sambil berdoa bersama penganut agama lain secara serentak.

Bukankah perbuatan ini adalah HARAM dilakukan? Allah S.W.T telah memberikan amaran keras kepada umat Islam dengan firmanNya yang bermaksud:

[1] Katakanlah (wahai Muhammad): “Hai orang-orang kafir!
[2] “Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah.
[3] “Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah.
[4] “Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat.
[5] “Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat.
[6] “Bagi kamu ugama kamu,dan bagiku ugamaku”.

(QS Al-Kafirun ayat 1-6)

Oleh itu,kita perlulah mengambil sikap PEDULI terhadap ancaman Pluralisme Agama yang sentiasa menanti peluang di pintu minda kita untuk mempengaruhi segala tindak tanduk seharian.

Credit: Apanama.com

SIAPA SANGKA DR KHAIRUL SEBENARNYA BEKAS VOKALIS KUMPULAN SAUJANA

SIAPA SANGKA DR KHAIRUL SEBENARNYA BEKAS VOKALIS KUMPULAN SAUJANA

Hampir kesemua penyanyi nasyid kumpulan Saujana terdiri dari pelajar-pelajar cemerlang. Kumpulan ini yang pernah popular suatu masa dahulu tetapi senyap kini mungkin kerana anggota kumpulan ini yang sibuk dengan pelajaran.

Salah seorang anggota nasyid kumpulan ini iaitu Khairul Idzwan Baharin yang dikenali kini Dr Khairul Idzwan Baharin dengan penampilan yang amat berbeza sekali berbanding dengan imej nasyid dahulu.

Mungkin beliau ingin meniru jejak langkah Faizal Tahir dahulu yang sebelumnya adalah penyanyi nasyid kumpulan Nirwana, tetapi jika Faizal Tahir muncul dengan imej rock manakala Khairul Idzwan Baharin muncul dengan imej lebih lembut pula.

Siapa Sangka, Dr Khairul Sebenarnya Bekas Vokalis Kumpulan Saujana

Dr Khairul Idzwan Baharin tak kekok dengan imejnya sekarang berbanding dengan imej dahulu yang sering berkopiah. Namun siapa sangka kini beliau merupakan seorang Doktor. Difahamkan beliau memegang jawatan sebagai Pengarah Pegawai eksekutif, Cell Tissue Technology. Tonton video dibawah, Idzwan berbicara mengenai teknologi pemulihan kulit yang terbaru.

Biodata Kumpulan Saujana

Ramai betul yang mintak agar hari Jumaat dipenuhi dengan tazkirah-tazkirah ataupun maklumat terkini tentang kumpulan-kumpulan nasyid Malaysia. Kami cuba bawakan apa yang anda mahu sebab tanpa anda siapalah kami.

Kali ini jom kita terjah kumpulan nasyid Saujana yang femes dengan lagu Sepohon Kayu suatu ketika dulu. Tapi sebelum tue jangan lupa tengok video penyanyi utama kumpulan Saujana nie masa audition One In A Million. Leh pecah perut gak la.
Baca artikel ini sepenuhnya untuk membaca biodata kumpulan nasyid Saujana.

Kumpulan Saujana merupakan sebuah kumpulan pemuzik dan penyanyi yang aktif di Malaysia. Kumpulan ini menyampaikan lagu-lagu nashid Melayu.
Kumpulan Saujana merupakan kumpulan penyanyi Malaysia yang menyampaikan lagu berirama nasyid. Kumpulan ini telah menghasilkan lima album dengan satu album karaoke, dan terlibat dalam lebih sepuluh album kompilasi bersama artis-artis terkenal di Malaysia.

Kumpulan ini turut mengadakan album duet bersama kumpulan Nowseeheart pada tahun 2005. Album itu d beri judul Jalan Sehala, memuata lagu-lagu dari beberapa komposer terkenal Malaysia antaanya Aidit Alfian dan Loloq.

Kumpulan ini terdiri daripada lima orang ahli, masing-masing berusia 24 tahun pada 2005. Mereka pernah mengadakan persembahan di seluruh negara Malaysia, Singapura dan juga Indonesia. Jualan album-album mereka amat membanggakan, dan mereka menjadi idola kepada remaja-remaja di Malaysia.

Ahli-ahli Saujana (mengikut turutan abjad)

  1. Aza (Azalinor Abdul Rahman)
  2. Idzu (Khairul Idzwan Baharin)
  3. Kimi (Mohd Hakimi Haji Harun)
  4. Ley (Faizul Hizal Ghazali)
  5. Pyan (Mohd Suffian Amrin)
  6. Anggota Baru:
  7. Najer (Wan Najran Wan Mohd Noh)
  8. Shaher (Ahmad Shahir Zawawi)

Album

  1. Saujana (1996)
  2. Saujana II (1998)
  3. Kembara Cinta (2000)
  4. Rahsia (2002)
  5. 5 Bintang (2004)
  6. Jalan Sehala (2005) – Bersama Nowseeheart

Lagu-lagu

  1. Keluarga Bahagia
  2. Sepohon Kayu
  3. Keluarga Bahagia II
  4. Bulan Bintang
  5. Suci Sekeping Hati
  6. Inikah Ertinya Cinta
  7. Ya Rasulullah
  8. Rahsia
  9. Rahmat Kasih-Mu
  10. Lakaran Minda
  11. Damai Yang Hilang
  12. Nur Malam
  13. Jalan Sehala
  14. Damai Yang Hilang (Versi Baru)
  15. Jalan Sehala
  16. Airmata Keinsafan
  17. Jendela Hati II
  18. Kau Bagai Cahaya
  19. Lakaran Minda
  20. Masa Dan Waktu
  21. Mencari Cinta
  22. Nur Malam
  23. Permata Keluarga
  24. Rahsia
  25. Usia Antara Masa

Sumber: oh duniawi, beautifulnara

Boikot Manchester United & AC Milan, Mereka Pendokong Utama Yahudi Dan Iblis Laknatullah!

Boikot Manchester United & AC Milan, Mereka Pendokong Utama Yahudi Dan Iblis Laknatullah!

Dalam keghairahan memboikot zionis Israel, kadang-kadang kita melakukannya tanpa ilmu – maka lahirkan boikot yang beremosi dan bermusim.

Tidak dinafikan tindakan boikot sedikit sebanyak memberi kesan ekonomi kepada zionis dan negara yang menyokongnya. Namun dalam keghairahan itu banyak perkara kita terlepas pandang.

Selain syarikat makanan segera McD yang kini menjadi sasaran boikot, kita diberikan senarai syarikat dan produk yang ada kaitannya dengan zionis dan negara penyokongnya. McD menjadi sasaran utama kerana syarikat ini merupakan restoran makan segera yang paling popular di Malaysia!

Dalam industri sukan pula, salah satu kelab yang sahamnya dimiliki oleh Yahudi ialah Machester United. Walalupun ada kelab lain yang turut dimiliki oleh Yahudi, tetapi kelab ini mempunyai peminat dan pengaruh yang besar di Malaysia.

Suka atau tidak keuntungan kelab ini sudah tentu ada sahamnya kepada negara haram Israel.

Pemilik saham terbesar kelab Manchester United sekarang ini ialah Malcolm Irving Glazer. Walaupun Glazer telah meninggal dunia pada 28 Mei 2014 lalu, kini penguasaan kelab ini diteruskan oleh keluarga Glazer.

Keluarga Glazer merupakan pendatang Yahudi dari Lithuania dan beliau lahir di Rochester, New York, Amerika Syarikat.

Jadi, kepada peminat dan penyokong Manchester United, jika anda boleh memboikot McD, apa salahnya jika memboikot juga kelab ini. Banyak lagi kelab lain dalam liga perdana Inggeris yang boleh anda sokong.

Atau, jika anda banyak wang belilah saham kelab ini dan jadi pemiliknya! Jika anda jadi pemiliknya, gunakanlah keuntungan kelab anda untuk membantu rakyat Palestin di Gaza. Perkara yang sama juga boleh dilakukan terhadap McD.

Manchester United dan AC Milan Kegilaan Bola Sepak Berunsurkan Kesyaitanan

Manchester United dan AC Milan. Siapa yang tidak kenal dengan pasukan bola sepak tersebut. Mereka memang hebat di gelanggang dan memiliki barisan pemain yang handal serta sumber kewngan yang kukuh. Mereka telah beberapa kali berjaya memenangi piala samada di kancah Negara mereka (England dan Italy), di pentah benua Eropah dan di pentas kejohanan kelab-kelab dunia. Kedua-dua kelab berkenaan mempunyai penyokong dari serata dunia hatta di Malaysia juga.

Namun di sebalik nama dan pencapaian hebat mereka di persada dunia dan memiliki sokongan tak berbelah-bahagi dari penyokong mereka di seluruh dunia, tersimpan pelbagai unsur-unsur kesyaitanan, masonik dan kawalan minda (nind control). Dana kelab-kelab berkenaan yang terlalu banyak menjadi misteri kerana dikaitkan dengan Freemason yang membiayai kelab-kelab tersebut. Pemilik Manchester United, Malcom Glazier merupakan seorang warga Amerika Syarikat yang berbangsa Yahudi yang sangat memusuhi Islam. Dia dikatakan membiayai sebuah pertubuhan Yahudi di Israel yang bertujuan membela pendatang-pendatang haram Yahudi di Palestin. Manakala AC Milan pernah diterajui oleh Perdana Menteri Italy, Silvio Berlusconi yang merupakan seorang Mason (ahli Freemason).

Kedua-dua kelab mempunyai persamaan dari segi logo dan warna tema mereka yang menyimpan pelbagai unsur Masonik, Kesyaitanan dan kawalan minda. Kedua-dua kelab memilih warna merah sebagai warna tema mereka di mana di dalam kepercayaan puak kafir penyembah syaitan, warna merah melambangkan ‘warna rasmi’ bagi syaitan itu sendiri. Di dalam teori tenaga, pada waktu hampir dengan senja, frekuensi cahaya merah sangat tinggi dan kita dinasihatkan agar tidak membiarkan anak-anak kita berkeliaran di luar rumah pada waktu senja kerana banyaknya syaitan yang berkeliaran pada waktu senja. Dan kita juga tidak digalakkan tidur pada waktu selepas Asar kerana akan menyebabkan kelembapan otak dan kegilaan kerana dikatakan frekuensi tenaga cahaya merah sangat tinggi menjelang senja.

Kedua-dua kelab ini juga mempunyai logo yang menyerupai sebiji mata, di mana mata dikaitkan dengan unsur All Seeing Eye, Eye of Horus atau Mata Dajjal. Lambang mata satu ini juga terdapat pada not $USD 1.00, matawang Amerika Syarikat. Cuba perhatikan betul-betul pada kedua-dua logo ini di bawah:


Pada logo Manchester United, terdapat satu ‘devil’ yang sedang memegang garpu yang memang diketahui lambang tersebut adalah lambang syaitan. Perkataan ‘Red Devil’ (syaitan merah) juga sesuai digunakan untuk menerangkan lambang berkenaan dan turut digunaan oleh Manchester United selain MUFC, Man Utd, Man U dan MU bagi melambangkan kelab berkenaan. Dua biji bola yang terdapat di logo berkenaan dikatakan oleh pengkaji konspirasi sebagai Ra atau Amon-Ra yang merupakan Tuhan Matahari bagi masyarakat Mesir Purba.

Pada logo Manchester United terdapat sebanyak lebih kurang sebanyak lima NOMBOR 13, secara jelas atau tersirat jikalau diperhatikan secara teliti. Angka 13 merupakan angka yang melambangkan angka sial bagi masyarakat Eropah dan juga melambangkan nombor kesukaan syaitan bagi para penyembah syaitan. Jikalau anda dapat melukiskan seperti di bawah pada logo ini maka anda akan mendapati satu pentagram, bitang berbucu 5 yang terbalik yang merukan bintang yang melambangkan Baphomet, syaitan berkepala kambing yang disembah oleh para Mason peringkat tinggi. Dan bucu yang melambangkan Baphomet (bucu bawah), ia menghala ke perkataan UNITED seolah-olah menyuruh para penyokong MUFC bersatu di atas nama Baphomet.

Perkataan MASON boleh didapati secara tersembunyi dan tersirat pada logo ini. Selain itu, selalunya Manchester United dibahasakan sebagai MAN U di mana Manu merupakan Dewa bagi masyarakat Hindu. Sekali lagi unsur agama paganisme selain Ra diterapkan dalam logo ini. Perkataan MAN U itu jikalau ditambahkan setiap angka yang mewakili huruf tersebut, kita akan dapati angka 13 pada hasil tambah akhir nombor berkenaan. Contoh:

No 33 adalah angka kesukaan penyembah syaitan. Selain itu juga ia merupakan darjat tertinggi dalam Freemason di mana ahli yang ada darjat 33, meyembah syaitan dalam ritual mereka.

AC Milan pula tidak kurang hebatnya unsur Masonik, kesyaitanan dan kawalan minda pada logo mereka. Satu salib yang terdapat pada logo berkenaan jelas mengambarkan salib Knight Templar. Apa beza salib Kristian dan salib Knight Templar? Salib Kristian persilangan dua batang tersebut tidak berada di tengah-tengah batang yang panjang sebaliknya pada bahagian bawah persilangan lebih panjang dari bahagian atas. Salib Knight Templar pula kedua-dua persilangan berada pada tengah-tengah setiap batang. Cuba perhatikan di bawah salib para Knight Templar dan salib Kristian:


Salib Knight Templar


Salib Kristian

Knight Templar merupakan satu pasukan askar yang sangat kejam yang menyembelih seluruh umat Islam semasa mereka menawan Baitulmuqaddis. Mereka merupakan penyembah Baphomet dan syaitan yang mengamalkan ajaran Kabbalah, ajaran kesihiran dan kesyaitanan. Para Knight Templar juga adalah asas bagi pertubuhan Freemason moden.

Pada logo berkenaan jiga terdapat 1899 yang mungkin kita faham sebagai tahun penubuhan kelab berkenaan. Namun sebaliknya secara tersiratnya jikalau 1dan 8 ditambahkan akan membentuk 9 dan jika 9 berkenaan digabungkan dengan 99 yang ada dan diterbalikkan, hasilnya angka 666 yang mana angka 666 adalah angka ‘Lambang Raksasa”, Mark of Beast atau angka kejahatan. Pada logo AC Milan juga jikalau salib berkenaan disifatkan sebagai X dan dicampurkan dengan belang-belang yang terdapat di sebelah X berkenaan akan membentuk XIII yang mana angka 13 juka terpakai pada logo ini. Tidak cukup lagi, huruf ACM pada logo berkenaan jikalau dimainkan nombornya:

A=1 C=3 M=13 akan membentuk 13,13 dimana angka 13 berulang sangat disukai para penyembah syaitan.

Secara umumnya para penyokong kelab-kelab berkenaan jikalau kita perhatikan sejarah perlawanan mereka, mereka gemar bergaduh dengan para penyokong kelab lain. Mereka juga gemar merosakkan harta benda awam dan melakukan vandalisme. Para penyokong kelab-kelab ini juga samada di Eropah atau di Malaysia sangat taksub dengan kelab ini sehinggakan sanggup berbelanja lebih untuk membeli cenderahati, melanggan ASTRO dan melepak di kedai makan semata-mata menonton kelab kegilaan mereka. Lagi sedih, ada yang memakai tanduk ala ‘Devil’ semata-mata menunjukkan sokongan mereka yang tidak berbelah bahagi. Mereka juga sanggup menghabiskan masa terluang semata-mata menonton pasukan kesayangan mereka sehinggakan terlepas solat Maghrib (ada perlawanan dijalankan pada waktu Maghrib di Malaysia) dan bersengkang mata sehinggakan terlepas solat Subuh akibat menonton perlawanan larut malam.


Ini kad permainan illuminati

Sumber: HarakahDaily, JejaltinggalanRasul

KLIK KOTAK GAMBAR DAN VIDEO UNTUK MAKLUMAT DAN INFO LANJUT!

‘Kalaulah Lembu Dengan Aku, Lagi Sanggup Tidur Dengan lembu”- Isteri Diceraikan Kerana Gemuk Hodoh Tak Macam Bini Baru

‘Kalaulah Lembu Dengan Aku, Lagi Sanggup Tidur Dengan lembu”- Isteri Diceraikan Kerana Gemuk Hodoh Tak Macam Bini Baru

Perkahwinan adalah satu sunnah yang dituntut di dalam Islam. Selepas perkahwinan ada yang bahagia dan ada yang lagi menderita. Kunci utama untuk menjamin kebahagiaan rumah tangga adalah saling bertimbang rasa sesama pasangan serta restu dari kedua-dua ibu bapa.

Rasulullah bersabda “Sesuatu yang halal tetapi paling dibenci Allah adalah perceraian”. Jadi, di dalam Islam sangat-sangat dibenci berlakunya penceraian.

Dalam artikel kali ini menarik untuk saya berkongsi satu kisah seorang janda yang ditinggalkan suami kerana selekeh dan tidak pandai melawa.

Baca kisah ini…

1. During hearing case (anak dia). Saya kagum sangat, usia dah hampir separuh abad tetapi body macam anak dara, bergaya, kulit mulis tegang. Setiap kali hadir ke mahkamah, bekas suami pun tak pernah tak datang. Awalnya, saya tidak pernah menyangka yang mereka sudah bercerai sebab bekas suami nampak sangat ambil berat mengenainya.

2. Saya perasan kakak ini selalu saja macam nak marah, buat tak tahu dan tak layan bekas suami dia (masa itu tak tahu pun yang mereka sudah bercerai). Tetapi bila akak ini tengok reaksi saya yang macam tertanya-tanya, kemudian dia pun jelas kan. “Puan Nurul, jangan salah sangka. Akak dah lama bercerai,”

3. Alangkah terkejutnya saya. Betapa bagusnya bekas suami dia sampai tak pernah tak datang tengok kes anak dia. “Dah gila talak, nak buat macam mana? Biar dia rasa,”

4. Saya selalu puji yang akak ini cantik, bergaya, lembut orangnya. Tetapi kenapa bercerai? The next hearing date, selepas habis kes, kami pun turun ke kafe. Bersembang-sembang sampailah ke bab peribadi. Dia bawa keluar satu gambar lama dari dalam begnya. Terkejut saya melihat gambar dia dan bekas suaminya. Hitam, gemuk, tak make up langsung, berkain batik, selekeh, sementara itu lelaki yang berdiri di sebelahnya kelihatan agak kacak.

6. 15 tahun, dia abadikan diri dengan suami. Kerjaya sebagai jururawat terpaksa dilupakan kerana suami mengarahkannya berhenti, duduk rumah dan jaga anak. Duit tak diberi, suami beri cukup-cukup makan. Tak ada lebih langsung untuk beli baju baru, alat solek atau untuk keluar berjalan-jalan. Duduk di rumah saja menjaga anak. Suami pula sesuka hati keluar dengan kawan-kawannya. Dia hanya mampu menahan sabar. Hasil perkahwinan mereka

ikurniakan 4 orang anak. Setiap seorang umurnya selang setahun. Letihnya? Tuhan saja yang tahu.

7. Suami mula berubah bila dia menjadi gemuk. Bukan sengaja tetapi tiap-tiap tahun beranak, tak sempat nak kurus, dah diusik. Nak keluar joging, tak ada orang nak tinggal jaga anak. Nak beli ubat kurus, jamu semua bagai, duit tak ada. Nak melawa pun duit tak ada.

8. Suami pula elok saja beli barang baru, baju baru tetapi tak buat balik untuk isteri. Selepas suami naik pangkat, mulalah menghina isteri.

“Awak duduk rumah, selekeh tak macam orang office saya,” bentaknya.

Suami mula membandingkan dia, hina tubuh badan dia dan sampai satu masa, berbulan-bulan dia tidak disentuh oleh suami.

9. Nekad mahu mengoda suaminya semula, selepas melahirkan anak yang keempat, dia belajar menjahit. Bawa keempat-empat anaknya ke balai raya pergi belajar menjahit. Suami nak tolong? Haram! Mengutuk adalah. Selepas belajar menjahit, dia pula ambil upah menjahit. Adalah duit sikit, bolehlah beli baju baru sehelai dua.

10. Dalam usaha nak memikat semula hati suami, kantoi pula suaminya berkahwin dengan perempuan lain di Thailand. Sedih tak terkata, terasa begitu hina dibuatnya. Sudahlah nafkah kahwin culas, bukan kaya pun, nak beli baju kata tak ada duit tapi boleh kahwin lagi seorang. Isteri baru bekerja satu pejabat dengannya. Anak dara, cantik dan bergaya.

11. Dia redha dan cuba sedaya upaya menyelamatkan perkahwinannya walaupun selepas itu suaminya sudah jarang pulang ke rumah. Paling teruk bila madu dapat anak seorang. Nafkah langsung tidak diberi. Dia terpaksa bekerja mengambil upah menjahit bagi menyara anak-anak. Balik saja ke rumah, suami akan banding bezakan dengan madu yang cantik, pandai jaga badan dan pandai segala serbi.

12. Sejak ada isteri baru, suami sudah pandai naik tangan. Kadang-kadang suami bermalam di rumah dia, isteri baru datang, suruh balik ke rumahnya. Suami akan balik dan tinggalkan dia seorang diri. 10 tahun dimadukan dan itulah tempoh dia menghadap perkara seperti ini.

13. Hari sebelum dia diceraikan, mereka bergaduh tentang nafkah kewangan dan juga nafkah batin yang sudah lama suami tidak tunaikan. Bila gaduh, ada tengking menengking dan dia tidak tahan lalu meminta diceraikan. Masa itulah suami dia menghina. “Kalaulah lembu dengan aku, lagi sanggup tidur dengan lembu!” Selepas suami berkata seperti itu, Allah hadirkan perasaan benci yang teramat sangat pada dia, sampai dia sudah tidak tahan lagi lalu meminta diceraikan pada masa itu juga.

14. Suami dengan mudah menceraikan dia. Selepas diceraikan, suami siap cakap, “Aku nak tengok sejauh mana kau boleh pergi tanpa aku! Kalau nak aku rujuk balik, jangan lupa datang ke rumah madu kau sebelum tampat tempoh iddah. Selepas dah tamat, aku tak kuasa dah nak melayan rujuk dengan kau!”

15. Terasa terhina, dia tidak menoleh ke belakang lagi. Angkat kaki dan balik ke kampung membina hidup baru. Buka kedai jahit dan sekarang sudah ada ramai kakitangan. Rezeki semakin banyak, duit banyak dan hidup bertambah tenang dan senang.

16. Selepas kehidupannya agak kaya, madu pula tidak berpuas hati. Dipaksa juga bekas suami buat bisnes, buat loan, buat bisnes kedai makan dan akhirnya lingkup. Sekarang, menanggung hutang dengan bank. Dari memiliki kereta Harrier, sekarang sudah downgrade ke Perodua Viva. Sekejap saja Allah nak tarik.

17. Selepas tiada suami yang bergaya, melawa sebab tak ada siapa nak tanggung, ada duit sendiri, masa ada suami macam mayat hidup, tiap-tiap tahun beranak. Yang jaganya dia seorang, duit tak ada, suami nak belikan make up dan baju? Haram! Kahwin lain adalah.

18. Sekarang dia sudah kurus dan cantik. Duit banyak, giliran madu pula hidup susah main dengan anak-anak kecil. Madu yang dulunya kurus sekarang sudah gemuk. Tambah pakej lagi bila madu dia ini pandai menjawab. Kalau tak kena, habis pinggan mangkuk dilempar.

19. Semasa saya menguruskan kes kakak ini, hampir 3 tahun bekas suami cuba merujuk kembali dengannya. Caring dan terlampau baik. Tetapi kakak ini, buat tak tahu dan tak nak melayan. Suami dia, tunggu depan pintu, tunggu di tangga rumah, di mana-mana nampak saja bekas suami macam orang tak betul, gila talak.

20. Sempat lagi kakak ini bergurau.

“Kakak ni termasuk dalam salah seorang janda yang tiada suami baru pandai nak melawa. Orang asyik mengata kita tak pandai nak jaga suami, suami lari baru nak bergaya. Tetapi orang tak tahu kita jadi mayat hidup sebab ada suami yang tak guna.

“Miskin tetapi ada nafsu dan citarasa tinggi tetapi tak menyumbang apa-apa kecuali air mani buat kita beranak setiap tahun. Selepas itu bukannya nak berterima kasih, tetapi dijadikan modal pula untuk menghina isteri. Baik hidup sendiri, ada duit sendiri dan tak payah menanggung biawak di rumah.

“Dah ada yang baru, yang lama dibuang. Sekejap saja huru hara hidup. Biarkan dia rasa,” katanya membuatkan saya tergelak.

Semoga menjadi teladan buat semua. Terkesan pada kata-katanya itu. Miskin tetapi nafsu dan cita rasa tinggi tetapi tidak menyumbang apa-apa. Semoga suami kita, anak-anak kita, saudara lelaki kita menjadi suami yang bertanggungjawab dan baik pada isterinya.

Bergurau Pun Biar La Ada Batasan !! Silap-Silap FREE Je Kena CERAI Talak 3 !!

Bergurau Pun Biar La Ada Batasan !! Silap-Silap FREE Je Kena CERAI Talak 3 !!

Seseorang isteri yang mengharapkan suaminya bahagia di sampingnya, bukan bererti si isteri perlulah senitasa selalu melayani semua keinginannya atau kehendaknya tetapi dengan memberikan apa yang si suami inginkan sebelum diminta.
suami akan berasa dihargai kerana dia tahu anda telah menjadikan dia seorang istimewaa dan penting dalam hidupnya. Mungkin dengan memberi kejutan memasak masakan kegemarannya selepas dia penat pulang dari kerja.
Tetapi bergurau senda juga dapat mengeratkan hubungan suami isteri agar rumahtangga sentiasa ceria.
Tapi awas!! kalau bergurau pun, janganlah keterlaluan. Seperti di gurauan seorang isteri dengan suaminya di bawah sehingga membuatkan suaminya merajuk…